Ο Ροδίτης της Ροδόπης, εκατό χρόνια μετά

Εκατό χρόνια μετά τη δημιουργία του αποτέλεσε και πάλι νέο τόπο μετεγκατάστασης. Αντίστροφη πορεία από εκείνη της πλειοψηφίας των χωριών της Ροδόπης ακολουθεί ο Ροδίτης της Κομοτηνής, καθώς αποτέλεσε και αποτελεί επιλογή αρκετών για την ανέγερση ή ενοικίαση δικού τους σπιτιού.

Το γεγονός ότι είναι πολύ κοντά στην πόλη τον «κράτησε ζωντανό», του άλλαξε την πληθυσμιακή σύνθεση και του έδωσε παράταση ζωής. Ωστόσο, δεν κατάφερε, όπως όλοι οι οικισμοί της περιοχής, να αποφύγει τις απώλειες των δικών του νέων ανθρώπων που έφυγαν για εργασία στο εξωτερικό και στην υπόλοιπη χώρα, είτε αντιμέτωποι με την ανεργία, είτε με τη συρρίκνωση των μισθών.

Ήταν το 1922 όταν πρόσφυγες από δεκατρία (13) χωριά της Ανατολικής Θράκης, κυρίως από την περιοχή των Μαλγάρων, συν κάποιοι Κιζερβενιώτες και Πόντιοι, έπαιρναν μικρούς κλήρους γης και έστηναν τις ζωές τους από την αρχή. Έκτοτε κύλησε ένας αιώνας ζωής δεχόμενος ο τόπος αυτός ένα δεύτερο «κύμα μετεγκατάστασης» ανθρώπων που είχαν την οικονομική ευχέρεια κι αναζητούσαν την ηρεμία εκτός πόλης.

Η μικρή έκταση γης και η αλλαγή φρουράς, από πατέρα σε γιο, «έστρεψε» τους νέους στην αναζήτηση δουλειάς εκτός Πρωτογενούς Τομέα. Βοήθησε σε αυτή την αλλαγή και η λειτουργία της ΒΙΠΕ σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό. Ωστόσο, τόσο η «ακρίβεια», όσο και η «ανεργία» δεν είναι άγνωστες λέξεις. Έτσι, η γη εξακολουθεί να θρέφει και να στηρίζει οικογένειες, οπότε κάτι παραπάνω από απαραίτητη, η γεώτρηση που έχει δρομολογηθεί από την πλευρά του δήμου.

«Είναι ευτύχημα που άνοιξε η Εγνατία Οδός και αποσυμφόρησε κάπως την κίνηση εντός του χωριού» λένε οι κάτοικοι επισημαίνοντας πάντα την προσοχή που θα πρέπει να επιδεικνύουν διερχόμενοι οδηγοί μικρών και μεγάλων οχημάτων, και πεζή, με την πρόταση παράκαμψης του χωριού να μην είναι εδώ και πολλά χρόνια στο προσκήνιο.

Όσον αφορά στη σχέση τους με την ΤΑ η καθημερινότητα των πολιτών είναι εκείνη που αναδεικνύει την ποιότητά της ή μη. Στο Ροδίτη οι κάτοικοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αποκομιδή των απορριμμάτων, την υδροδότηση του οικισμού και τον εξωραϊσμό των δημοσίων χώρων. Ζητούν πιο έγκαιρη κοπή χόρτων στις αρχές του καλοκαιριού και “εάν είναι εφικτό”, όπως τονίζουν, καλύτερο φωτισμό και φροντίδα δημοσίων, πολυσύχναστων αλλά και κάπως πιο απομακρυσμένων σημείων του οικισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος