Ο Έβρενος της Ροδόπης εκατό χρόνια μετά

Ο Έβρενος, οικισμός της Δημοτικής Ενότητας Σαπών, «πληρώνει» το κόστος της αβελτηρίας που έδειξαν οι Αρχές όλα τα προηγούμενα χρόνια, μη προχωρώντας στην υλοποίηση αναδασμών κι αρδευτικών έργων που θα αξιοποιούσαν το φράγμα του Ιασίου και θα έδιναν νέα πνοή στη διψασμένη γη που για πολλά χρόνια έτρεφε και έτρεφε οικογένειες.

Ένα ακόμη χωριό της Ροδόπης, που κατοικούνταν από χριστιανούς και μουσουλμάνους και είδε τους νέους ανθρώπους να το εγκαταλείπουν ένας μετά τον άλλον είναι ο Έβρενος. Σήμερα το χωριό κατοικείται από ελάχιστους χριστιανούς, ηλικιωμένους, και τριακόσιους περίπου μουσουλμάνους που ζουν τώρα τη δική τους πληθυσμιακή διαρροή, με τους νέους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για εργασία.

«Η πρώτη μετανάστευση σημειώθηκε μετά τη δεκαετία του 80, οι γονείς μας μας ώθησαν να φύγουμε απηυδισμένοι από τη σκληρή δουλειά στα χωράφια», δηλώνουν στο ertnews.gr άνθρωποι που κατάγονται από το χωριό. «Το, διαβάστε γράμματα, για να έχετε μια καλύτερη ζωή από τη δική μας, ακουγόταν πολύ συχνά τη δεκαετία του 80», λένε έτσι, όπως σε όλα τα χωριά της Ροδόπης, και στον Έβρενο η «μάχη» χάθηκε για τον οικισμό που ερήμωσε στο μισό του κομμάτι, το χριστιανικό».

Ένας τόπος που στο πλευρό των ντόπιων στάθηκαν οι πρόσφυγες το ΄22 και δημιούργησαν από την αρχή παλεύοντας με τα ίδια προβλήματα της καθημερινότητας. Η σχετικά κοντινή απόσταση από τις Σάπες, το παλιό Επαρχείο της περιοχής, δίνει τη δυνατότητα της πρόσβασης στο Κέντρο Υγείας που λειτουργεί στην περιοχή, αλλά και στην αγορά της πόλης για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

Η αξιοποίηση του φράγματος του Ιασίου, ίσως να του έδινε νέα πνοή, ίσως, όμως, και όχι. Εκατό χρόνια μετά την έλευση των προσφύγων στον τόπο αυτό τα εγγόνια και τα δισέγγονα εκείνων των ξεριζωμένων δεν μένουν πια στον Έβρενο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος