Ο αρωματικός “Μπασμάς” της Ροδόπης

Ο αρωματικός “Μπασμάς” της Ροδόπης
Ο φιλόξενος Χασάν Σελτζούκ μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” για την φετινή καπνοκαλλιέργεια

Αργά το μεσημέρι στο χωριό Μίσχο της Ροδόπης. «Για τον αγρότη δεν υπάρχει μεσημεριανή ώρα ξεκούρασης, ίσα-ίσα που προλαβαίνουμε να βάλουμε μια μπουκιά στο στόμα μας», μας λέει ο Χασάν Σελτζούκ, καπνοπαραγωγός, και μας καλωσορίζει θερμά στο σπιτικό του.

Ο αρωματικός “Μπασμάς” της Ροδόπης
Το “παστάλιασμα” έχει γίνει και απομένει να ξεραθούν και να συσκευαστούν

Ο αρωματικός “Μπασμάς” της ΡοδόπηςΕκείνος και η σύζυγός του καλλιεργούν είκοσι στρέμματα καπνό ποικιλίας Μπασμά. «Πολλά δεν είναι;», τον ρωτάμε, γνωρίζοντας ότι είναι μια καλλιέργεια που την ώρα της συλλογής θέλει χέρια και πολλές αντοχές. «Έχετε δίκιο, με τα δέκα στρέμματα κάτι γίνεται, με τα είκοσι όμως χρειάζεται να πάρεις εργάτες», απαντά. Σε δύο χρόνια ολοκληρώνεται το πρόγραμμα καλλιέργειας στο οποίο έχει ενταχθεί. «Ακούμε τους γεωπόνους και στηριζόμαστε στη γνώση και την εμπειρία, είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια», λέει. Το άρωμα τους από το σημείο όπου ξεραίνονται φτάνει στο σημείο όπου στεκόμαστε και επιβεβαιώνει γιατί ο ανατολικός τύπος καπνού, η ποικιλία “Μπασμά”, έλκει το ενδιαφέρον των καπνοβιομηχανιών όλου του κόσμου.

Ευχαριστημένος δηλώνει ο κ. Σελτζούκ από τη φετινή παραγωγή, και σημειώνει πως η απόδοση των χωραφιών ξεκινά από 80 κιλά το στρέμμα και φτάνει στα 150. Εξαρτάται από το χωράφι, τον καιρό, τις ιώσεις των φυτών.

Πέρσι ο καπνός του χωριού του πουλήθηκε 4,5 ευρώ το κιλό. «Έχουμε παράπονο για τις τιμές ακούμε ότι φέτος θα πάει 3,5 , 4 και 4,5 στην καλύτερη περίπτωση, αλλά ο καπνός μας είναι ποιοτικά εξαιρετικός και τα έξοδα καλλιέργειας πολλά», σημειώνει περιμένοντας κι εκείνος και οι συνάδελφοί του να πληροφορηθούν  τις τελικές ανακοινώσεις των εμπόρων.

«Δυστυχώς», όπως λέει, “δεν καλύπτεται το κόστος. ΕΦΚΑ, πότισμα, λίπασμα, εργάτες, φάρμακα κ.α. Πώς θα καλυφθούν όλα αυτά;», αναρωτιέται ο παραγωγός της Ροδόπης.

Στο χωριό του, αλλά και στους γύρω οικισμούς, οι νέοι εγκαταλείπουν την καπνοκαλλιέργεια –«κι εγώ το σκέφτομαι»- αποκαλύπτει, κι αμέσως, σαν να το έχει κιόλας μετανιώσει, προσθέτει, «Θέλω να μείνω στον τόπο μου και να είμαι ένα καλός άνθρωπος. Θέλω να τα καταφέρω και να κάνω ό,τι καλύτερο για το κράτος μας. Μαζί ζούμε.»

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος