ertnews.gr

Ο Αλέξανδρος Σούτσος μέσα από τα μάτια του Κομοτηναίου ποιητή Γιάννη Στρούμπα

12/03 08:06
Ο Αλέξανδρος Σούτσος μέσα από τα μάτια του Κομοτηναίου  ποιητή Γιάννη Στρούμπα

«Δεν πρόκειται για μια δουλειά η οποία προέκυψε από δική μου πρωτοβουλία. Ήταν στην ουσία ανάθεση, δηλαδή το ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης δημιούργησαν μια σειρά με τίτλο “Δύο αιώνες ελληνική ποίηση”. Στο πλαίσιο αυτής της σειράς αποφάσισαν να εκδώσουν πενήντα τόμους με σημαντικούς Νεοέλληνες ποιητές, από το ξεκίνημα του νεοελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτό και μιλάμε για δύο αιώνες ελληνικές ποίησης» δηλώνει ο Κομοτηναίος ποιητής Γιάννης Στρούμπας για την καινούρια του εκδοτική προσπάθεια – αναφορά στο έργο του ποιητή Αλέξανδρου Σούτσου.

Στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας, όπως εξήγησε μιλώντας στην Ε.Ρ.Τ. Κομοτηνής, ανατέθηκε σε σύγχρονους ποιητές το έργο, να δημιουργήσουν δηλαδή μια ανθολογία ο καθένας ενός σημαντικού ποιητή των δύο αυτών αιώνων του νεοελληνικού κράτους. Στον Γιάννη Στρούμπα ανατέθηκε ο Αλέξανδρος Σούτσος. «Φυσικά αποδέχτηκα την πρόσκληση. Θεωρώ πολύ τιμητικό να βρίσκομαι ανάμεσα στους ανθρώπους που δημιούργησαν αυτή τη σειρά. Στόχος ήταν να προβληθεί το έργο των σημαντικότερων νεοελλήνων ποιητών, κάποιοι από τους οποίους, όμως, σήμερα δεν βρίσκονται πια στην επικαιρότητα. Ο Αλέξανδρος Σούτσος, για παράδειγμα, ανήκει σε αυτούς με τους οποίους σήμερα δεν ασχολούμαστε τόσο πολύ» αναφέρει ο κ. Στρούμπας.
Ο Αλέξανδρος Σούτσος μέσα από τα μάτια του Κομοτηναίου  ποιητή Γιάννη Στρούμπα«Ήταν μια ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το έργο αυτό, να το ερευνήσουμε, γιατί κι εμείς το γνωρίζαμε επιφανειακά, δεν το γνωρίζαμε σε βάθος. Κυρίως στόχος της σειράς ήταν να δούμε το έργο μέσα από την οπτική του σύγχρονου ποιητή που ανέλαβε την ανθολόγηση» δηλώνει ο κ. Στρούμπας, προσθέτοντας πως ο Αλέξανδρος Σούτσος ήταν ένας Φαναριώτης ποιητής, μονίμως στην αντιπολίτευση, με το έργο του να χαρακτηρίζεται από ρομαντικά, λυρικά και σατιρικά στοιχεία.
«Ως προς το σατιρικό σκέλος, πιθανώς να συναντιέται με τον δικό μου ποιητικό λόγο. Ίσως αυτό και να ήταν το σκεπτικό των εμπνευστών αυτής της προσπάθειας, ώστε μου ανέθεσαν τη μελέτη του Σούτσου» απαντά ο κ. Στρούμπας, σχολιάζοντας την παρατήρησή μας ότι ο σατιρικός τόνος είναι παρών και στα δικά του ποιήματα. Όσον αφορά το τι ξεχωρίζει ο ίδιος; «Το σατιρικό του στοιχείο και η κριτική που ασκεί πάνω στα κοινωνικοπολιτικά πράγματα της εποχής του εκδηλώνονται με μια ματιά ολόφρεσκη» απαντά, προσθέτοντας ότι «Η ματιά του Σούτσου μοιάζει εντελώς σύγχρονη. Ακούγοντας την κριτική του ποιητή, νιώθουμε σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα».
Όπως τονίζει ο κ. Στρούμπας, με κάποια ποιήματα μπορείς να ταυτίζεσαι, με κάποια άλλα όχι. «Ο Σούτσος είναι ένας ποιητής που έχει πολύ έντονο το διδακτικό στοιχείο. Γράφω και κάνω διδαχή, αυτό δεν ταιριάζει σ’ εμάς πάρα πολύ σήμερα, και μπορεί, αν το έχουμε κάνει οι ίδιοι, να το έχουμε κάνει σε κάποια ανώριμη φάση της προσωπικής μας δημιουργίας. Αν εξακολουθούμε να το κάνουμε, το κάνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε κι εκ των υστέρων το κρίνουμε. Το αναφέρω σαν στοιχείο που δεν μας εκφράζει πάρα πολύ. Από την άλλη μεριά, ο Σούτσος έχει ευφυέστατες εμπνεύσεις, οι οποίες σ’ εμένα πραγματικά φαίνονται καταπληκτικές» δηλώνει ο κ. Στρούμπας.
Παράλληλα, ο Κομοτηναίος μελετητής προσθέτει: «Ελπίζω να είναι αυτή η προσπάθεια και η ανθολογία μια ευκαιρία για τους σύγχρονους αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με το έργο του Αλέξανδρου Σούτσου, γιατί θεωρώ πραγματικά ότι, ναι, μέσα στο έργο του μπορεί να υπάρχουν μεγάλα κομμάτια τα οποία σήμερα δεν είναι δυνατό να σταθούν, αλλά υπάρχουν και κομμάτια τα οποία, αν βγουν από την αφάνεια και αποτελέσουν έναν τόμο των 50 ή των 100 σελίδων, θα είναι και πολύ ενδιαφέροντα και άξια λόγου και ικανά να προσφέρουν αισθητική ικανοποίηση στους αναγνώστες». Για τον λόγο αυτό ο κ. Στρούμπας προτείνει όλοι και όλες να προσπαθήσουμε να ξαναγνωρίσουμε τον ποιητή Αλέξανδρο Σούτσο.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version