Νέοι φούρνοι σε οικισμούς της Ροδόπης

Νέοι φούρνοι ψωμιού, καινούργια παρασκευαστήρια άρτου, έχουν ανοίξει σε οικισμούς της Ροδόπης τα τελευταία είκοσι χρόνια. Κάποιοι όταν αποσύρθηκαν οι αρχικοί ιδιοκτήτες και έμειναν ανενεργοί επαναλειτουργήσουν με νέο εξοπλισμό στα χέρια νέων ιδιοκτητών.

Και κάποιοι άλλοι συνεχίζουν ακατάπαυστα με νέους άπειρους να διαδέχονται τους παλιούς έμπειρους, αλλά με όρεξη και την ορμή των νιάτων τους να συνεχίζουν την προσπάθεια εκείνων διατηρώντας την παλιά πελατεία και αποκτώντας νέα. Ανάμεσά τούς και εντελώς καινούργιοι, εκσυγχρονισμένοι, στημένοι από την αρχή.

Παλιότερα, όταν οι νοικοκυρές έψηναν ψωμί, μοσχομύριζε όλη η γειτονιά. Κάθε σπίτι είχε το δικό του φούρνο. Στην αυλή με το μεγάλο του «στόμα» πάντα ανοιχτό έτοιμο να «καταβροχθίσει» κάθε ξερό ξύλο. Σήμερα πολλά έχουν αλλάξει, οι φούρνοι «σιώπησαν». Οι παλιές νοικοκυρές «απόκαμαν πια» και οι νεότερες περιμένουν τον διανομέα του πιο κοντινού στον οικισμό τους φούρνο. Κάποιοι από αυτούς πιο τυχεροί έχουν φούρνο στο χωριό τους, οπότε και τη συνήθεια να τον επισκέπτονται αγοράζοντας το ψωμί έτοιμο πια, χωρίς να έχει προηγηθεί κοσκίνισμα, «πιάσιμο» της μαγιάς, ζύμωμα, φούρνισμα και ξεφούρνισμα. Τουλάχιστον όχι από τα δικά τους χέρια.

Επτά χρόνια σε φούρνο οικισμού ο κος Ρίζος. «Επτά χρόνια δύσκολα» λέει και προσθέτει «Από τις δύο τα μεσάνυχτα στο πόδι μέχρι τις δύο το μεσημέρι». Όπως αναφέρει στο www.ertnews.gr τον τελευταίο χρόνο την προσπάθεια τους δυσκολεύουν περισσότερο οι ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων που χρησιμοποιούν. «Είναι πολύ δύσκολα όλα. Ανέβηκαν πολύ όλα. Άλευρα, μαγιά, λάδι» αναφέρει και δίνοντας ένα παράδειγμα προσθέτει: «Τα δέκα (10) λίτρα ηλιελαίου από οκτώ (8) ευρώ πωλούνται είκοσι (20) ευρώ».
Παρατηρεί τα πολλά πολλά να έχουν κοπεί από τις αγορές των πελατών τους, «αρκούνται», λέει, « μόνο στην αγορά του ψωμιού». Οπότε, «οι πωλήσεις του ψωμιού σταθερές για τους φούρνους των οικισμών, μειωμένες όμως οι πωλήσεις των υπόλοιπων παρασκευασμάτων, κουλουράκια, μπισκότα, τυροπιτάκια κ.α.» Η άνοδος στις τιμές των αλεύρων και του ηλεκτρικού ρεύματος αποτρέπει και το ζύμωμα στο σπίτι «δικό μας τους βγαίνει πιο φθηνό» λένε οι αρτοποιοί των οικισμών.

Όσον αφορά στα αιτήματα για δουλειά που δέχεται ο χώρος τους; «Κανένα ενδιαφέρον! Νύχτα δεν θέλει να δουλέψει κανείς!»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος