Νέα καταγραφή τραγουδιών της Θράκης

Το δικό τους ξεχωριστό μουσικό ηχόχρωμα έχουν τα τραγούδια της Θράκης. Άλλωστε, ο τόπος αυτός και οι άνθρωποί του είναι συνδεδεμένοι με τη μουσική. Μια προσπάθεια καταγραφής του μοναδικού αυτού πλούτου ξεκινά με μπροστάρηδες δύο γυναίκες «ζυμωμένες» με την παράδοση, τη Λαμπριάνα και τη Θεοπούλου Δοϊτσίδου.

Οι κόρες του Δοϊτσίδη και ο εγγονός του Νίκος θα βρίσκονται στην περιοχή της Ροδόπης στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς ξεκινά μια προσπάθεια καταγραφής σε cd, με τη βοήθεια του Βαγγέλη Κατσουλίδη και του Δημήτρη Σπανού, τραγουδιών της Θράκης. «Μια προσπάθεια για να μείνει κάτι. Όλοι μεγαλώνουμε, κάποια στιγμή θα ‘φύγουμε’, και πρέπει να αφήσουμε κάτι από την πλούσια παρακαταθήκη», μας λέει ο χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής, Γιάννης Τσερνικούδης, που στηρίζει και αυτή την ωραία προσπάθεια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» έκανε λόγο για «Καταγραφή τραγουδιών της Θράκης». Μια προσπάθεια που ξεκινά τώρα και θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο, και θα μείνει και με τη μορφή βιβλίου, καταγράφοντας με αυτόν τον τρόπο τις εμπειρίες των ανθρώπων που ζουν, γνωρίζουν κι ασχολούνται χρόνια με το παραδοσιακό θρακιώτικο τραγούδι.

Σύμφωνα με τον κ. Τσερνικούδη, είναι μια δουλειά που υλοποιείται και με τη Στήριξη του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών στο στούντιο “Πυξίδα” των αδερφών Παγκοζίδη. «Ο Σύλλογος μας είναι ανοικτός και πάντοτε διαθέσιμος να στηρίξει τέτοιου είδους προσπάθειες», τόνισε ο ακούραστος χοροδιδάσκαλος.

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος