Ν. Σωτηρακόπουλος: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την νεφρική νόσο

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την νεφρική νόσο», δηλώνει ο Νίκος Σωτηρακόπουλος, νεφρολόγος ιατρός στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείου Κομοτηνής με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» τονίζει: «Η καλύτερη θεραπεία για όλα τα πράγματα είναι η πρόσληψη. Και για εμάς όμως, χωρίς νεφρική νόσο, θα πρέπει να μαθαίνουμε να προφυλασσόμαστε και να γνωρίζουμε για εκείνη την στιγμή που μπορεί να έλθει».

Όπως σημειώνει από το 1993 λειτουργεί στο Νομό Ροδόπης η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού η οποία είχε δημιουργηθεί από τον καθηγητή Βαργεμέζη. «Σήμερα λειτουργεί η Μονάδα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες μονάδες, είτε του κέντρου, είτε άλλων μεγάλων πόλεων. Κάνουμε τα πάντα, εκτός από την μεταμόσχευση η οποία γίνεται μόνο στην Αθήνα -Θεσσαλονίκη και Πάτρα, κατά τα άλλα δεν υπάρχει κάποιος με νεφρική νόσο να πάει να μεταβεί στο κέντρο σήμερα, αντιμετωπίζουμε τα πάντα».

Ο κορονοϊός άλλαξε τις ζωές όλων, και των νεφροπαθών τονίζει ο κος Σωτηρακόπουλος και σημειώνει: «Είναι μια ομάδα, η οποία πιο εύκολα μπορεί να νοσήσει μην έχοντας την άμυνα».
Αιτίες, όπως είναι η υπέρταση και ο διαβήτης οδηγούν πιο εύκολα στην νεφρική νόσο. «Αύριο μπορεί να μας χτυπήσει κι εμάς την πόρτα και έρχονται τότε τα πάνω κάτω», σημειώνει ο έμπειρος ιατρός και συμπληρώνει: “Η Μονάδα προσφέρει υπηρεσίες σε 24 ασθενείς με περιτοναϊκές πλύσεις, μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης και 65 ασθενείς με αιμοκάθαρση». Ήδη στη Ροδόπη λειτουργούν και δύο ιδιωτικές μονάδες με 50 ασθενείς για αιμοκάθαρση. «Ο διαβήτης και η υπέρταση είναι δύο σημαντικές αιτίες, που μπορούν να κάνουν νεφροπάθεια, αν δεν προσέξουν καλά. Οι υπερτασικοί είναι μεγάλος πληθυσμός στην κοινωνία μας και στην Ροδόπη. Το 10% του Παγκόσμιου Πληθυσμού έχει νεφρική νόσο. Πάνω από 2 εκατομμύρια ασθενείς».
Στο ερώτημα δε που οφείλεται; Απαντά: «Ο τρόπος ζωής» και εξηγεί: «Τρώμε αλάτι, φαγητά έτοιμα, επεξεργαζόμενες τροφές. Κακή διατροφή, συντελεί βήμα – βήμα να φτάσει στην νεφρική νόσο».
Όσον αφορά στην ειδικότητα του; «Πανελληνίως Νεφρολόγοι δεν υπάρχουν πολλοί, ήταν άγονη ειδικότητα η Νεφρολογία. Έχουμε άλλες δύο θέσεις κενές. Ωστόσο, χάρη στη δυνατότητα οι παθολόγοι να μπορούν να παίρνουν μια ειδίκευση στο νεφρό σε διάστημα τριών μηνών έχουμε κοντά μας και έναν ειδικευόμενο», σημειώνει και τονίζει: «Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με την νεφρική νόσο. Και πώς να συνδέσει έτσι τον τρόπο ζωής του ώστε να είναι ευχάριστος. Να μάθουμε να προλαμβάνουμε. Να μην έχουμε πόνο και κατάθλιψη. Να δώσει βάρος η πολιτεία. Δεν είναι επιδόματα και χρήμα όλα. Είχαμε αυτές τις ημέρες έναν ασθενή με οξεία νεφρική ανεπάρκεια, ήταν δύο μέρες πεσμένος στο σπίτι, τον αντιμετωπίσαμε επιτυχώς και τώρα δεν έχει πού να πάει».
Όπως τονίζει ο κος Σωτηρακόπουλος, «η πολιτική υγείας της πολιτείας πρέπει να συμβάλει ώστε να υπάρχει ένας οίκος, μια γωνιά όπου μπορεί να πάει ο άνθρωπος αυτός να πάρει τα φάρμακα του και να εξυπηρετηθεί. Εκεί δείχνουμε τον πολιτισμό της κοινωνίας μας. Πρέπει να έχουμε τέτοιες δομές ώστε να μας δείχνουν ότι έχουμε κοινωνικό πρόσωπο», για να καταλήξει λέγοντας: «Ο Δήμος μπορεί αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα να το κάνει και να έχουμε ένα πρότυπο κέντρο, όπως είναι ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος