Ν. Παναγιωτίδης: Η πυρασφάλεια να μην είναι αποκλειστική των Ενόπλων Δυνάμεων

Τη δυσαρέσκειά της για το ενδεχόμενο ανάθεσης της αποκλειστικής ευθύνης της πυρασφάλειας στους Στρατιωτικούς των «ευαίσθητων» δασικών περιοχών, αλλά και της “αστυνόμευσις” τους, εξέφρασε η Ένωση Στρατιωτικών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δια του προέδρου της, Νίκου Παναγιωτίδη, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

«Τα τελευταία τρία χρόνια το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει κληθεί να συμμετάσχει σε μια σειρά από δράσεις που είναι ξένες για το σκοπό και την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους», δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Νίκος Παναγιωτίδης, πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της Πανδημίας οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στη λειτουργία μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων με νοσηλευτές και ιατρούς. Συμμετείχαν στους εμβολιασμούς στα νησιά και ήταν αυτοί που δημιούργησαν τους σταθμούς ελέγχου στα αεροδρόμια και στις εισόδους της χώρας.
Ν. Παναγιωτίδης: Η πυρασφάλεια να μην είναι αποκλειστική των Ενόπλων ΔυνάμεωνΠαράλληλα, υπενθύμισε ότι συνδράμουν κάθε φορά σε δύσκολες καταστάσεις: σε σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλώς κάνουν. Είναι διαφορετικό να λες ότι θα συνδράμουν μια υπηρεσία του κράτους για να ολοκληρώσει αυτή το έργο της και είναι διαφορετικό να σου ανατεθεί εξ ολοκλήρου το έργο μιας άλλης υπηρεσίας του κράτους απαλλάσσοντας τους καθ ύλην αρμόδιους».
Στο σημείο αυτό υπάρχει και ο προβληματισμός της Ένωσης μαζί και η δική τους απορία: Για ποιο λόγο να συμβαίνει αυτό; εξηγώντας «οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί που συμμετέχουν σε αυτές τις περιπολίες όλα τα προηγούμενα χρόνια πληρώνονταν για τη νυχτερινή τους εργασία, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πληρώνονταν μήπως γι αυτό ανατίθεται το έργο σε αμιγώς στρατιωτικά περίπολα;».
Σε ερώτημα δε αν προηγείται τουλάχιστον κατάλληλη εκπαίδευση για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της πυρκαγιάς ο κος Παναγιωτίδης απάντησε: «Όχι μόνο δεν υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση, αλλά δεν υπάρχει και η κατάλληλη υποδομή».

Όπως είπε: Τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούμε δεν είναι τα πλέον κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Μάλιστα στο σημείο αυτό έθιξε και έναν ακόμη λόγο, ότι δηλαδή, «οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν εμπλέκονται σε ό,τι σχετίζεται με τους πολίτες», εξηγώντας: «Αν εμείς βρεθούμε κατά τη διάρκεια της περιπολίας απέναντι από έναν εμπρηστή δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε να τον ελέγξουμε, ούτε να του ζητήσουμε τα στοιχεία του, δεν έχουμε κανόνες εμπλοκής γι αυτό και ο Νομοθέτης μέχρι τώρα είχε το μεικτό περίπολο: Ένας πυροσβέστης, ένας στρατιωτικός, ένας αστυνομικός». Μάλιστα από φέτος αποφασίστηκε ότι τα περίπολα αυτά θα είναι αμιγώς στρατιωτικά.
Σύμφωνα με τον κο Παναγιωτίδη το αίτημα που υποβάλλουν είναι να αρχίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να αντιμετωπίζονται για το σκοπό για τον οποίο υπάρχουν. «Τουλάχιστον κατά κύριο λόγο σε μια εποχή για την οποία όλοι μιλούν: «για το γεωστρατηγικό περιβάλλον που είναι επιβαρυμένο», «για ένα πιθανό θερμό καλοκαίρι, που ίσως χρειαστεί και πάλι να εμπλακούν, όπως συνέβη με την περιπολία του Uruts Reis στη Μεσόγειο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος