Καλύτερη ποιότητα ελαιοκάρπου και ελαιολάδου πέτυχαν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας. Όπως ανέφερε ο δρ Νικόλαος Κρημνιανιώτης μιλώντας στο www.ertnews.gr οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την ελαιοκαλλιέργεια. Κυρίως η έλλειψη του Δάκου και η ηλιοφάνεια έκανε το «θαύμα» της.
Αναλυτικότερα, αν και σε πολλές περιπτώσεις, όπως στη Ροδόπη, τα σημάδια της έλλειψης νερού, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας ήταν εμφανή πάνω στον καρπό, ωστόσο, η ηλιοφάνεια από τη μια και η έλλειψη του Δάκου από την άλλη κάνει «θαύματα» στην ποιότητα του ελαιολάδου.
Σύμφωνα με τον ίδιο η έλλειψη ελαιολάδου σε χώρες, όπως: η Ιταλία και η Ισπανία αυξάνει τη ζήτηση. Αυξημένη και η τιμή με το οποίο αυτό θα φθάνει στα χέρια των ελλήνων καταναλωτών. Παρά το γεγονός ότι λείπει η συνεργασία, η καινοτομία και η τυποποίηση φέτος οι Έλληνες παραγωγοί που ασχολούνται εντατικά με την καλλιέργεια θα απολαύσουν καλύτερες τιμές. «Το χύμα λάδι από τα χέρια του παραγωγού πωλείται από 3-3,20 πέρσι στα 4 – 4,50 ευρώ φέτος» ανέφερε σημειώνονται από την άλλη ότι και ο ελαιοπαραγωγός καλείται να πληρώσει ακριβότερα ελαιοτριβεία και τυποποίηση.
Η έλλειψη εργατικών χεριών και το υψηλό κόστος έφτασε στα όρια τους πολλούς ελαιοπαραγωγούς τα προηγούμενα χρόνια. «Θλίβομαι που συναντώ πολλούς ελαιώνες σε εγκατάλειψη» ανέφερε ο κος Κρημνιανιώτης και τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης μεταναστευτικών εργατικών χεριών «με οργανωμένο, σωστό και αξιοπρεπή τρόπο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι σε όλη τη χώρα απαντώνται πάρα πολλοί ελαιώνες, που έχουν εγκαταλειφθεί. Ενώ παρήγορο σημάδι αποτελεί το γεγονός ότι οι νέοι έλαιο-καλλιεργητές εισέρχονται πιο οργανωμένα στο χώρο.
φώτο: αρχείο ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος