Ν. Κουρκούτας για βαμβακοκαλλιεργητές: Το εργαλείο της προπώλησης να το χρησιμοποιούμε πιο συνετά όλοι μας

Άνοιξε ήδη η συζήτηση για τις προπωλήσεις της επόμενης σοδειάς. Τα δύο προηγούμενα χρόνια η βαμβακοπαραγωγή έφερε ζημιά για την πλειοψηφία των παραγωγών της Ροδόπης. Ωστόσο, το 2021, παρά την αύξηση του κόστους καλλιέργειας, η χρονιά ήταν σαφώς καλύτερη σε σχέση με την τιμή, με τους αγρότες να έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα για το «εργαλείο» που λέγεται προπώληση. Φέτος υπάρχει η εκτίμηση ότι θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών για την υπογραφή συμφωνητικού προπώλησης. Από τέλη Ιανουαρίου  άλλωστε με αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι εκκοκκιστές την υπογραφή συμβολαίων.

«Ήταν μια καλή χρονιά για το βαμβάκι» με τις λέξεις αυτές ο Νίκος Κουρκούτας, Γενικός Γραμματέας της Δι-επαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, περιέγραψε την τελευταία παραγωγική χρονιά για τους βαμβακοκαλλιεργητές της περιοχής, που «έδωσε» 64.000 τόνους βαμβακιού στο Νομό Ροδόπης και μέση τιμή πώλησης τα 75 λεπτά.

Ν. Κουρκούτας για βαμβακοκαλλιεργητές: Το εργαλείο της προπώλησης να το χρησιμοποιούμε πιο συνετά όλοι μας
Ο κος Νίκος Κουρκούτας

«Είδαμε να υπάρχουν τιμές πρωτόγνωρα υψηλές, καμία φορά δεν είχαμε τόσο υψηλές τιμές. Και πανελλαδικά, αλλά και σε επίπεδο Θράκης πιο κοντινά στα δικά μας είχαμε μια μείωση της παραγωγής στο 10% περίπου» σημείωσε. Παράλληλα, τόνισε ότι η κύρια αιτία για τη μείωση της παραγωγής σχετίζεται με τους παρατεταμένους καύσωνες.

«Είχαμε πραγματικά εξαιρετικές τιμές, τιμές που δεν είχαμε καμία άλλη χρονιά» σημείωσε ο κος Κουρκούτας εξηγώντας πως αυτό που λειτούργησε ήταν ότι προηγήθηκαν δύο πολύ κακίες χρονιές. Σύμφωνα με τον έμπειρο βαμβακοπαραγωγό οι αγρότες – παραγωγοί βαμβακίου στην περιοχή μας κινήθηκαν ως εξής: «Επειδή υπήρχε το πεδίο των προπωλήσεων πουλώντας τα προηγούμενα χρόνια στα 40 και στα 42 λεπτά μόλις είδαν τη διεθνή τιμή να περνά τα 50 βιάστηκαν να κλείσουν κάποιες ποσότητες στα 50-55 λεπτά το κιλό, που ήταν μια πολύ καλή τιμή τότε και έφτασε να πληρωθούν με 75 και πολλοί με 80, ανάλογα το πού πούλησε ο καθένας, ποια μέρα πούλησε, αλλά και ποια ήταν η ποιότητά του. Έτσι αυτοί που έκλεισαν με 55 ήταν πολύ χαμηλά σε σχέση με το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Συμβαίνουν αυτά στην αγορά και τα πάνω και τα κάτω. Ίσως θα μας βοηθήσει να μάθουμε αυτό το εργαλείο που λέγεται προπώληση να το χρησιμοποιούμε πιο συνετά όλοι μας».

Σύμφωνα με τον κο Κουρκούτα, το γεγονός ότι μπορούν οι αγρότες να κλείσουν τιμές καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να περιμένουμε την τιμή από τα αλώνια είναι μια κίνηση, ένα εργαλείο το οποίο στατιστικά μπορεί να δώσει ένα κέρδος μέχρι και 7%, όπως λένε οι ειδικοί που ασχολούνται με τα χρηματιστήρια. «Συνεπώς», είπε, «διασπορά του κινδύνου και ο καθένας να μην κλείνει όλη την παραγωγή μαζί. Ένα ποσοστό της παραγωγής κάποια χρονική στιγμή, μια άλλη αργότερα για να μπορεί να βγει μια μέση τιμή καλή, υπολογίζοντας τα έξοδά του, για να κάνει πιο κερδοφόρα την καλλιέργεια του. Αυτό ακολουθώ σαν παραγωγός από την πλευρά μου».

Κοιτώντας δε τις προβλέψεις για τις τιμές του Δεκεμβρίου 2022 συμπέρανε πως δείχνουν ότι υπάρχει μια ανοδική τάση και ότι θα υπάρχει μια καλύτερη τιμή για του χρόνου. «Ωστόσο», όπως είπε, «ανεβαίνει το κόστος παραγωγής ανεξέλεγκτα. Και το κακό είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά. Έτσι είναι απαγορευτικά τα κοστολόγια» για να επισημάνει ότι υπάρχουν «φόβοι για το αν θα είναι βιώσιμη η καλλιέργεια, ουσιαστικός ο ρόλος των υποδομών, που στην Ελλάδα απουσιάζουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος