Ν. Γιατρομανωλάκης: Η αναβίωση της xειροτεχνικής παράδοσης, μοχλός οικονομικής ανάπτυξης της Θράκης

Πολυήμερη επίσκεψη στη Θράκη θα πραγματοποιήσει ο Υφυπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Ο Υφυπουργός θα βρίσκεται στη Θράκη από αύριο Σάββατο μέχρι τις 2 Μαρτίου ξεκινώντας την περιοδεία του από την Ξάνθη. Στην Κομοτηνή θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα με τον Περιφερειάρχη αν.Μ.Θ.,κο Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Κομοτηναίο, Γιάννη Γκαράνη και τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, Νότη Χαραλαμπίδη. Μιλώντας σήμερα Παρασκευή στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (25-2-2022) αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναβίωσης της Ελληνικής Χειροτεχνικής Παράδοσης με τέτοιο τρόπο ώστε, όπως είπε, να μπορέσει να αποτελέσει βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης σε περιοχές όπως η Θράκη.

Ο Λαϊκός Πολιτισμός «όχημα» ανάπτυξης
«Ένα από τα προγράμματα που αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε και υλοποιούμε είναι αυτό της αναβίωσης της ελληνικής χειροτεχνίας, η χειροτεχνία είναι ένας κλάδος που αντικειμενικά στην Ελλάδα έχει μακραίωνη παράδοση και στο κομμάτι της υφαντουργίας, της κεραμικής , της ξυλογλυπτικής, αλλά και σε άλλους τομείς κι όμως τα τελευταία χρόνια δεν έχει αξιοποιηθεί όλη αυτή η κληρονομιά και η γνώση που έχουμε, όλη αυτή η υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό που επίσης υπάρχει» είπε ο κος Γιατρομανωλάκης και εξήγησε πως η επόμενη μέρα για τη χειροτεχνία, το να μπορέσει (δηλαδή) η χειροτεχνία να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης τοπικών οικονομιών και στη Θράκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.

Αποτυπώνοντας αυτό το πρόγραμμα ο Υφυπουργός μίλησε για: κατάρτιση πιστοποιημένη, προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης σε ανθρώπους που θέλουν να μάθουν, προγράμματα με κίνητρα ουσιαστικά, ενδυνάμωση των μονάδων χειροτεχνίας, διασύνδεση της παράδοσης με το σήμερα. Σε αυτό το σημείο ειδικά αναφέρθηκε στο «πάντρεμα» των τεχνολογιών και των παραδοσιακών εργαλείων, «πάντρεμα» παραδοσιακών μοτίβων και σύγχρονου design σημειώνοντας πως σημαντικό είναι να υπάρξει ένα οικονομικό αποτύπωμα. Όπως είπε: « θα πρέπει να δίνει πράγματα που θα ενδιαφέρουν τους καταναλωτές να τα εξαγοράσουν». Μάλιστα μιλώντας με πίστη στο σχεδιασμό του έκανε λόγο για ένα σύνθετο πρόγραμμα που όμως έχει τεράστιες προοπτικές, ειδικά για περιοχές, όπως η Θράκη, «που», όπως είπε, « έχει μια φοβερή ιστορία σε αυτό το κομμάτι».
Καταθέτοντας την εμπειρία του από επισκέψεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου έχει γίνει μια τέτοιου τύπου διερεύνηση, τη Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο κ.α. σημείωσε πως υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον γιατί είναι μια απασχόληση η οποία μπορεί να γίνει χωρίς οι άνθρωποι να φύγουν από τον τόπο τους , «δεν χρειάζεται», όπως είπε, «να μετακινηθούν σε ένα μεγαλύτερο αστικό κέντρο προκειμένου να βρουν μια δουλειά, είναι μια απασχόληση η οποία μπορεί να κλιμακωθεί, ξεκινάει στο επίπεδο της Οικοτεχνίας: “Είμαι ένας άνθρωπος, μόνος μου και κάνω κάποια πράγματα σπίτι”, αλλά σιγά – σιγά και αυτός είναι ο στόχος μου, όσο αυτό θα ενισχύεται και θα αναπτύσσεται από τις μονάδες θέλουμε να πάμε στις ομάδες: συνεταιρισμός, επιχείρηση, διάφορες μορφές κι εκεί να έχουμε μια κλίμακα που θα μας δώσει ακόμη πιο καλά αποτελέσματα και ποιοτικά αλλά και ποσοτικά».

Σύμφωνα με τον κο Γιατρομανωλάκη όλο αυτό το εγχείρημα δημιουργεί μια αλυσίδα υπεραξίας, ξεκινά η προσπάθεια από την αξιοποίηση της πρώτης ύλης, για παράδειγμα το μαλλί των ζώων, το μετάξι και δίνεται συνέχεια με την Εκπαίδευση, όπου και θα υπάρχει εμπλοκή των τοπικών πανεπιστήμιων, αξιοποίηση των υποδομών. Μάλιστα σημείωσε πως υπάρχει μια μια πρόσκληση ανοιχτή για την ενίσχυση των υποδομών για τους βιοτέχνες που θα θελήσουν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους κ.ο.κ. «Θεωρούμε ότι εάν το δούμε ολοκληρωμένα όλο αυτό, σαν ένα οικοσύστημα που πρέπει να φροντίσουμε και να κοιτάξουμε κάθε κομμάτι του επιμέρους, μπορούμε να έχουμε πολύ δυνατά αποτελέσματα όπως είχαμε και στο παρελθόν» είπε.

Ερωτηθείς για τους αναγκαίους πόρους ώστε ο σχεδιασμός να υλοποιηθεί απάντησε πως έχει σχεδιαστεί και υποβληθεί ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ελληνική χειροτεχνία ύψους 18 εκ. ευρώ , το οποίο έχει εγκριθεί και είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης . «Ξεκινά άμεσα» είπε. Με στόχο τη δημιουργία χειροτεχνικών συστάδων σε όλη την Ελλάδα μέρος του σκοπού της επίσκεψης στη Θράκη είναι και αυτός να εντοπιστούν εκείνες οι ευκαιρίες στην περιοχή για τη χειροτεχνία και να διαπιστωθεί ποια σημεία είναι πιο «ώριμα» για να ενταχθούν πιο γρήγορα στα προγράμματα που σχεδιάζονται. «Όλα αυτά τα προγράμματα για να υλοποιηθούν θα πρέπει να υπάρξει μια σύμπραξη διαφορετικών φορέων και διαφορετικών επιπέδων της διακυβέρνησης, δήμοι και περιφέρεια, γιατί έχουν ένα τοπικό χαρακτήρα και δεν θέλουμε να τον χάσουμε, ούτε να έρθουμε ως Υπουργείο Πολιτισμού από την Αθήνα και να πούμε:”θα κάνετε αυτό”, θα πρέπει να υπάρχει στήριξη, ενδιαφέρον και να τα βλέπουμε αυτά ολιστικά για αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα πυκνό πρόγραμμα επισκέψεων στη Θράκη» κατέληξε ο Υφυπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος