Ν. Φωτεινιάς: Κατάλληλα τα σφαγεία της Περιφέρειας – Με κωδικό αριθμό και ειδική σφραγίδα ο οβελίας

Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της Δημόσιας Κτηνιατρικής της αν.Μ.Θ. σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους καταναλωτές (και) εν όψει των εορτών του Πάσχα. Όπως διαβεβαίωσε σήμερα Παρασκευή το κοινό της ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής αν.Μ.Θ. όχι μόνο πραγματοποιούνται οι έλεγχοι, αλλά επιδιώκεται να διασφαλιστεί ότι ό,τι οδηγήθηκε προς τα σφαγεία ήταν πραγματικά κατάλληλο και για σφαγή και για κατανάλωση.

«Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στα σφαγεία ώστε να διαπιστωθεί η υγειονομική τους καταλληλότητα» διαβεβαίωσε ο κος Νίκος Φωτεινιάς και εξήγησε ότι ελέγχονται τα ζώα πριν οδηγηθούν στο σφαγείο, ώστε να έχουν τις προβλεπόμενες σημάνσεις, που πιστοποιούν ότι το σφάγιο είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

«Οι καταναλωτές πρέπει πάντα να προσέχουν αυτό που παίρνουν από το κρεοπωλείο, να είναι σφραγισμένο από την Κτηνιατρική Υπηρεσία» είπε και εξήγησε ότι: «Τα αρνιά και όλα τα κρέατα έχουν την ωοειδή σφραγίδα, όταν οδηγούνται από το σφαγείο στο κρεοπωλείο», τη σφραγίδα έγκρισης, όπως την ονόμασε, όπου για τα ελληνικής εκτροφής ή τα ευρωπαϊκής κοινότητας που σφάζονται στην Ελλάδα το χρώμα είναι τουρκουάζ, λαμπρό κυανό. « Είναι ένας κωδικός, ο Ε133 με τον οποίο είναι σφραγισμένα αυτά τα ζώα» είπε σημειώνοντας ότι «Θα είναι ωοειδής η σφραγίδα και στο εσωτερικό της αποτυπωμένος ο κωδικός της σφαγής όπου σφάχτηκε».

Για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών, λόγω των ημερών του Πάσχα, έχουν ανασταλεί οι άδειες με τους ελέγχους να συνεχίζονται εντατικά σε σφαγεία, κρεοπωλεία και λαϊκές αγορές.

Πρόστιμα, προς το παρόν δεν έχουν επιβληθεί, δεν έλειψαν όμως στο παρελθόν οι ποινές κυρίως σε σφαγεία της περιοχής. Επρόκειτο για πρόστιμα για λόγους, όπως: μη σωστής- κατάλληλης σφαγής. «Τώρα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ οι εγκαταστάσεις, είναι καθαρές πλέον δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, ούτε σε σύγκριση με παρόμοιους χώρους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.» διαβεβαίωσε ο κος Φωτεινιάς προτρέποντας τους καταναλωτές να ελέγχουν και οι ίδιοι προσεκτικά τα κρέατα που προμηθεύονται.
Δείτε εδώ της Οδηγίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής:Δ.Τ.ΠΑΣΧΑ 2022

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος