Ν. Φωτεινιάς: Αναγκαίος ο σωστός έλεγχος των τροφίμων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας

«Είναι μια συνέχεια του προηγούμενου πρωτοκόλλου που είχε υπογραφεί και το οποίο προβλέπει: επιθεωρήσεις, ελέγχους σε εγκαταστάσεις και προϊόντα – σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας» με τα λόγια αυτά ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης αν.Μ.Θ. ο κος Νίκος Φωτεινιάς παρουσίασε στην ΕΡΤ Κομοτηνής το Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων που υπογράφτηκε ανάμεσα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). «Αυτός είναι ο πρωταρχικός σκοπός» είπε.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (10-6-2022) περιέγραψε τη μακρά πορεία που «διανύει» το τρόφιμο μέχρι να φτάσει στο κατάστημα λιανικής πώλησης και από εκεί στο τραπέζι του καταναλωτή. «Δεν είναι μόνο αυτό που αγοράζουμε από το κατάστημα λιανικής πώλησης για να το βάλουμε στο εστιατόριο,αντιθέτως η πορεία του μπορεί να ξεκινά από την κτηνοτροφική μονάδα, το αγρόκτημα, το χωράφι, προηγείται δηλαδή μια ολόκληρη διαδικασία, περνάει από τις εγκαταστάσεις μεταποίησης, όλη αυτή η τροφική αλυσίδα πρέπει να ελεγχθεί από εμάς» είπε.

Σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ έχει ληφθεί υπ όψιν ο αριθμός των επιχειρήσεων τροφίμων, η κατανομή αυτών στην Περιφέρεια, οι ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία, οι συνθήκες που αντιμετωπίζει κάθε Αρχή στους ελέγχους. Ήδη, όπως εξήγησε ο κος Φωτεινιάς, έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα, έγινε καταμερισμός τω εργασιών που θα εξασφάλιζε μια υψηλού επιπέδου προστασία για τη δημόσια υγεία, προς το συμφέρον των καταναλωτών πάνω από όλα.

Οι ελεγκτές- επιθεωρητές στον ΕΦΕΤ, κατανέμονται σε επίπεδο Περιφέρειας. Η έδρα τους είναι στην Κομοτηνή, αλλά η δράση τους σε όλη της αν.Μ.Θ. αποτελούμενες από: Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Υγείας, από τα Τμήματα Εμπορίου. «Όλα αυτά», όπως είπε, «επανδρώνουν έναν ολοκληρωμένο έλεγχο ώστε να μην ταλαιπωρούν την εγκατάσταση που ελέγχεται από την επανάληψη αλλεπάλληλων ελέγχων. Στοχεύουμε σε συγκεκριμένες καταγγελίες ή διατροφικές κρίσεις που τυχόν θα υπάρξουν καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι με τους μέχρι τώρα ελέγχους διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια αυξημένη κατανομή επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στα τουριστικά μέρη, όπως είναι: η Αλεξανδρούπολη , η Καβάλα. «Μια «έξαρση» επιχειρήσεων σε αυτούς τους τομείς, επιχειρήσεις τροφίμων, εποχικές ανάγκες που έχει η Θάσος, οπότε πρέπει να μετακινήσουμε προσωπικό προς αυτές τις περιοχές, ώστε να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι» είπε με στόχο τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της δημόσιας υγείας. Με την αξιοποίηση του Πρωτοκόλλου προβλέπεται η κατανομή των εργασιών και όχι η παροχή μέσων, ένας προγραμματισμός. « Κάθε έτος υπογράφεται ένα επιπλέον συμφωνητικό μεταξύ πάλι των ΕΦΕΤ και των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Γίνεται επιμερισμός των εγκαταστάσεων ονομαστικά» εξήγησε.

Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να τηρείται η θερμοκρασία μεταφοράς του προϊόντος. Προέτρεψε το καταναλωτικό κοινό να προβαίνει σε καταγγελίες με εγκυρότητα, είτε τηλεφωνικά, είτε ανώνυμα στην ιστοσελίφα του ΕΦΕΤ. Καταγγελίες οι οποίες εξετάζονται από επιστημονική επιτροπή και παραπέμπονται ανάλογα προς έλεγχο. «Να αναγράφονται τα σωστά στοιχεία της παρτίδας του προϊόντος και να εξετάζεται η αληθοφάνεια της καταγγελίας των τροφίμων» είπε.

Στο ερώτημα τέλος αν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων συμμορφώνονται στις υποδείξεις ο κος Φωτεινιάς απάντησε: «Σε υψηλό βαθμό» και σημείωσε: «Έχουν καταλάβει τη σημασία της Δημόσιας Υγείας. Το ποιο δηλαδή είναι το συμφέρον το δικό τους και ποιο των καταναλωτών. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Άρχισαν να τα αποφεύγουν πάρα πολλοί. Βλέπουν από μόνοι τους την ατέλεια και μας παίρνουν τηλέφωνο για καθοδήγηση: Πώς να την αντιμετωπίσουν; Τι να ρυθμίσουν επιπλέον; Τι να κοιτάξουν καλύτερα ώστε να προστατέψουν τη δημόσια υγεία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος