Ν .Ευφραιμίδης: Δρομολογείται δημιουργία πάρκου για τα άγρια άλογα της Σταυρούπολης

Ένα χρόνιο πρόβλημα επιχειρούν να λύσουν οι τοπικές αρχές, που αφορά στα άγρια (ημιάγρια) άλογα της ορεινής περιοχής της Ξάνθης.

Στόχος είναι να δοθεί μια λύση, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων και των διερχόμενων οδηγών από τυχόν ατυχήματα, να προστατευτούν οι καλλιέργειες αλλά παράλληλα να διασφαλιστεί και η επιβίωση των ζώων, που επιπλέον αποτελούν ένα αξιοθέατο της περιοχής με δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Γιώργου Εφραιμίδη στην ΕΡΤ Κομοτηνής, μετά από πρόσκληση του πραγματοποιήθηκε, έκτακτη σύσκεψη και στην οποία συμμετείχαν φορείς της Αυτοδιοίκησης και φορείς, που εμπλέκονται με το αντικείμενο όπως το Δασαρχείο και τη Κτηνιατρική Δ/νση, καθώς και την ΕΛΑΣ.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε η δυνατότητα λήψης άμεσων μέτρων προστασίας των οδηγών, αλλά ακούστηκαν και προτάσεις για τη υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας και ελέγχου των άγριων αυτών ζώων.
Όπως ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευφραιμίδης, θα τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης και φωτεινή σηματοδότηση κατά μήκος του οδικού δικτύου. “Σκοπεύουμε να κάνουμε περιφράξεις σε κάποια σημεία, καθώς και αποψίλωση παράλληλα με τον δρόμο, ώστε οι οδηγοί να έχουν ορατότητα σ’ όλα τα περάσματα. Έτσι θα αποτρέψουμε τυχόν σοβαρά ατυχήματα, ένας κίνδυνος πολύ πιθανός”, είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα θα συσταθεί μια επιτροπή, η οποία θα επιχειρήσει μια καταγραφή του πληθυσμού των αλόγων και θα παρουσιάσει μια έκθεση ελέγχου με προτάσεις για την δημιουργία ενός πάρκου σε μια περιοχή, όπου θα μπορούν να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς όμως τον κίνδυνο να περιφέρονται ανεξέλεγκτα και επιπλέον να καταστρέφουν αγροτικές καλλιέργειες. Αυτή η ιδέα έχει δυνατότητα και τουριστικής αξιοποίησης, όπως γίνεται σε αντίστοιχα πάρκα άγριας ζωής.
Τέλος, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας Ορθολογικής διαχείρισης της άγριας πανίδας που θα τα αναλάβει. Μέλη της Επιτροπής αυτής θα είναι το Δασαρχείο, ο Δήμος Ξάνθης, η Περιφέρεια και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ο φορέας αυτός θα διερευνήσει την διεξαγωγή Μελέτης για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος, με πόρους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ θα επιδιωχθεί και συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

“Πρέπει άμεσα να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο”, επεσήμανε καταλήγοντας ο κ. Ευφραιμίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος