Ν. Δημόπουλος: Έμειναν αδιάθετα χιλιάδες αμνοερίφια

Χαμόγελα για εκείνους τους κτηνοτρόφους που κατάφεραν να πουλήσουν έως και πριν το Πάσχα. Πικρία και απογοήτευση για τους συναδέλφους τους που δεν μπόρεσαν να πουλήσουν την παραγωγή τους με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα τέσσερις ημέρες μετά την Πρωτομαγιά να έχουν την νέα παραγωγή στα μαντριά τους.
«Οι πρώτοι ήταν σχετικά ευχαριστημένοι. Από εκεί και πέρα υπήρχε ένα «μαχαίρι», ένα «κόψιμο» της ζήτησης» είπε ο πρόεδρος, ο κος Νίκος Δημόπουλος μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (4-5-2022).

«Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων δεν πούλησε, αλλά πούλησε σε εξευτελιστικές τιμές μετά το Πάσχα» είπε κάνοντας λόγο για χιλιάδες αμνοερίφια που έμειναν στα αζήτητα και για χιλιάδες άλλα, περισσότερα από 54.000, που εισήχθησαν από χώρες τω Βαλκανίων την ίδια περίοδο, περίοδο του Πάσχα, “χωρίς να γνωρίζει κανείς από πότε μέχρι πότε”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κος πρόεδρος.

Η εικόνα αυτή είναι ίδια στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στη Δράμα, στη Θάσο, στην Καβάλα, στον Έβρο και στα Πομακοχώρια της Θράκης σύμφωνα με τον ίδιο. Όπως είπε σύμφωνα με τα μηνύματα που παίρνει από τους συναδέλφους του ιδιαίτερα τα κατσίκια, που μετά το Πάσχα δεν έχουν ζήτηση, πωλούνται σε τιμές από 1,80 μέχρι 2,20, ζωντανά, «τιμές εξευτελιστικές».

«Καλύτερα να πουλούσαν όλοι και ας πουλούσαν σε χαμηλότερες τιμές. Αυτοί που πούλησαν τουλάχιστον μπορούν να αρμέγουν και το γάλα γιατί και η απώλεια του θα ήταν ένα επιπλέον βάρος» είπε σημειώνοντας «Έμειναν τα ζώα στα μαντριά και το γάλα χάνουν και η ζημιά τους, λόγω του κόστους των ζωοτροφών, είναι καθημερινή. Αν δεν πουλήσεις χάνεις κάθε μέρα, αν το πουλήσεις σε χαμηλή τιμή χάνεις μια και καλή» είπε βλέποντας θετικά το ενδεχόμενο “να δοθεί ενίσχυση για να μαζευτούν τα ζώα και να γίνει αποθεματοποίηση σε καταψύκτες με επιδότηση ανά τεμάχιο ή κιλό και ταυτόχρονα οι κτηνοτρόφοι να πάρουν ένα μέρος της ζημιάς τους πίσω».

Παράπονα διατυπώθηκαν και για τον Υπουργό Ανάπτυξης, για τις παρεμβάσεις στο χώρο της αγοράς, που, όπως είπε, δεν βοήθησαν τους κτηνοτρόφους. «Υπήρξε», όπως είπε, «ένας «βομβαρδισμός» σε σχέση με την τιμή των αμνοεριφίων, δεν ήταν το πρόβλημα αυτό» ανέφερε και πρόσθεσε «Υπήρχαν άλλα μεγαλύτερα για τους πολίτες, ωστόσο, αυτή η εικόνα όμως δεν βοήθησε τους κτηνοτρόφους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος