Μπύρα: Το… “υγρό ψωμί” της Σαμοθράκης

Οι παλιότερες γενιές μιλούσαν για το “υγρό ψωμί” και εννοούσαν την μπύρα που παράγεται από κριθάρι, λυκίσκο και νερό. Υπάρχει μπύρα στην Βόρεια Ελλάδα, η οποία έχει τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και όπως διατείνεται ο δημιουργός της Θανάσης Αποστολάκος, είναι μια “ζωντανή” μπύρα, που πέρα από τα γνωστά υλικά, που προσδίδουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη γεύση της, κουβαλάει πίσω της πολύ Αγάπη, Μεράκι, Αγώνα και Αποφασιστηκότητα για τη Διαφορά.
Είναι η μπύρα «Φονιάς» από τον ομώνυμο καταρράκτη του νησιού. Ο κ. Θανάσης Αποστολάκος είναι από το 1985 στο νησί της Νίκης, τη Σαμοθράκη. Ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια να φτιάχνει μόνος του μπύρα στο σπίτι, για προσωπική χρήση, με τα υλικά που του έστελνε ένας φίλος του από την Αγγλία.

Βέβαια το όνειρο υπήρχε και κάποια στιγμή πήρε σάρκα και οστά. Μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος ΕΣΠΑ ο κ. Αποστολάκος μαζί με τα δύο του παιδιά ενσάρκωσαν το όνειρό τους. Η παραγωγή ανέρχεται στις 14.000 φιάλες σε 40 ημέρες.

Η διάθεση της μεγαλύτερης ποσότητας την καλοκαιρινή περίοδο γίνεται στους τουρίστες, τους ξένους της Σαμοθράκης. Η υπόλοιπη ποσότητα διατίθεται στην Αθήνα, στην Κρήτη, στην Πάρο, στη Θεσσαλονίκη κ.α.

Οι Βαλκάνιοι τουρίστες του νησιού έφεραν και το άνοιγμα στην Βουλγαρία.
Όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της μπύρας, “αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά στην μπύρα Φονιάς, είναι το “θεϊκό” νερό της Σαμοθράκης, το οποίο θεωρείται και από τα καλύτερα του κόσμου”.

«Αγωνιζόμαστε με όλα τα μικρά ζυθοποιεία της Ελλάδας να αλλάξουμε ένα νόμο που στηρίζεται σε ένα Βασιλικό διάταγμα του 1923. Είναι τραγικό. Πρέπει να εκσυγχρονισθεί το πλαίσιο που διέπει τα μικρά ζυθοποιεία και να ψηφισθεί ένας νέος νόμος”, μας είπε ο κ. Αποστολάκος.

Η μπύρα που παράγει ο κ. Αποστολάκος λαμβάνει υψηλή βαθμολογία στο untappd, ένα απο τα πλέον αξιόπιστα αξιολογητικά site για μπύρες, παγκοσμίως. ΑΠό τα 5 αστέρια που είναι το άριστα, παίρνει 3,54 !!!

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η προμήθεια του κριθαριού του “Φονιά” είναι από τα Πομακοχώρια της Θράκης και την Ζυθοποιεία Βεργίνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ