Μποζ Ερσίν: Η προσβασιμότητα ζητούμενο για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση

Η προσβασιμότητα εξακολουθεί να είναι ακόμη ζητούμενο για τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση. Με τους διαδρόμους – οδηγούς όδευσης κατειλημμένους συχνά από αυτοκίνητα κ.α. αλλά και την απουσία ηχητικών φαναριών η κίνηση στους δρόμους των πόλεων της Θράκης φαντάζει άθλος γι αυτούς.

«Δυστυχώς η Ξάνθη και η Κομοτηνή σε ό,τι αφορά στην προσβασιμότητα των ανθρώπων με οπτική αναπηρία, εκτός από τους οδηγούς όδευσης, δεν έχει κανένα άλλο έργο υποδομής» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»(7-10-2021) ο κος Μποζ Ερσίν νεοεκλεγείς στο Γενικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αμεα, ο μοναδικός από όλη τη Θράκη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ξάνθης.

Σημείωσε μάλιστα πως συχνά ακόμη κι αυτοί είναι κατειλημμένοι από αυτοκίνητα μέχρι τραπέζια, καρέκλες και γλάστρες. «Εκτός από τους οδηγούς όδευσης θα έπρεπε να υπάρχουν και ηχητικά φανάρια δυστυχώς η Ξάνθη και η Κομοτηνή είναι πίσω. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Η Αλεξανδρούπολη έχει κάνει άλματα προόδου και έχει συμπεριλάβει στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ εκτός από την Κινητική Αναπηρία και την Οπτική.»
Μάλιστα σε αυτό το σημείο ανέφερε από την μια την προσπάθεια που γίνεται στην Ξάνθη και τα σχέδια που δρομολογούνται στην Κομοτηνή. Ειδικότερα, όπως είπε: «Με το δήμο Ξάνθης έχουμε έρθει πάμπολλες φορές σε συζητήσεις, έχουμε καταθέσει προτάσεις, έχουμε υποδείξει σαν Σύλλογος σε ποια σημεία θα θέλαμε στην πόλη μας να τοποθετηθούν τα ηχητικά φανάρια και εδώ και ένα χρόνο υποτίθεται ότι είναι σε «καλό δρόμο» και φτάσαμε στο τελικό σημείο, για να γίνει ο διαγωνισμός και να προμηθευτεί ο δήμος ό,τι έχουμε υποδείξει» είπε ο δραστήριος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι: «Στην Κομοτηνή, σε συνεργασία με το Νομαρχιακό Σύλλογο της Ροδόπης, θα καταγράψουμε εκείνα τα σημεία όπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ηχητικά φανάρια και Θα τα καταθέσουμε στον δήμαρχο.» επισημαίνοντας ξανά ότι «Η Αλεξανδρούπολη έχει κάνει ενέργειες και έχει τοποθετήσει ηχητικά φανάρια».
Ερωτηθείς για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν και να λειτουργούν; Απάντησε: «Είναι πολύ σημαντική η παρουσία και λειτουργία τους, γιατί οι διάδρομοι όδευσης (που θα πρέπει να είναι καθαροί πάντα) εάν δεν συνοδεύονται από ηχητικά Φανάρια δεν θα είναι χρήσιμοι 100%. Σκεφτείτε έναν τυφλό με ένα λευκό μπαστούνι να κινείται σε έναν τέτοιο διάδρομο χωρίς να μπορεί να περάσει απέναντι. Άρα η προσβασιμότητα πρέπει να ξεκινάει από κάπου και να καταλήγει κάπου.»
Μιλώντας για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης ο κος Μποζ Ερσίν παρατήρησε πως «Κάποιοι άνθρωποι αναγκαστικά είναι κλεισμένοι στο σπίτι τους και όχι μόνο αυτοί που έχουν ολική τύφλωση, αλλά και αυτοί που έχουν μερική όραση. Από ανασφάλεια, επειδή δεν υπάρχουν τα ηχητικά φανάρια αναγκάζονται να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους». Για να σημειώσει ότι γίνεται προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι αυτοί, να εκπαιδευτούν στην κινητικότητα και στον προσανατολισμό, στο να μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιούν το λευκό μπαστούνι. Επισημαίνοντας ότι η 15η Οκτωβρίου, “Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού”, υπενθυμίζει πως το μικρό κι ασήμαντο ίσως στα μάτια κάποιον μπαστούνι, με την κατάλληλη εκπαίδευση των ατόμων με προβλήματα όρασης, μπορεί να γίνει το… τρίτο τους μάτι…
φώτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος