Στον πανελλήνιο διαγωνισμό “CanSat in Greece 2026”, έναν από τους σημαντικότερους εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς διαστημικής και STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics | Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά), που διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency | ESA), συμμετέχει μαθητική ομάδα του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) Κομοτηνής σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Κομοτηνής.
Οι Κομοτηναίοι μαθητές σχεδιάζουν και κατασκευάζουν έναν μικροδορυφόρο μεγέθους 115mmΧ66mm (όσο δηλαδή είναι περίπου ένα κουτί αναψυκτικού), ο οποίος θα εκτοξευθεί με πύραυλο και θα εκτελέσει επιστημονικές και τεχνικές αποστολές κατά την κάθοδό του. Στο πλαίσιο της κύριας αποστολής η ομάδα θα μετρήσει βασικές ατμοσφαιρικές παραμέτρους όπως θερμοκρασία και ατμοσφαιρική πίεση, ενώ στη δευτερεύουσα αποστολή θα μελετήσει την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τη μεταβολή της σε σχέση με το υψόμετρο. Τα δεδομένα θα μεταδίδονται ασύρματα από τον μικροδορυφόρο σε έναν επίγειο σταθμό βάσης για αποθήκευση και περαιτέρω επεξεργασία.
Η ομάδα των μαθητών συνεχίζει την προετοιμασία της ενόψει της τελικής φάσης του διαγωνισμού, αυτής των εκτοξεύσεων, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Απριλίου στο Πεδίο Βολής Μεγάρων. Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό “CanSat – Space Engineer for a Day” στο ESTEC της ESA στην Ολλανδία τον Ιούνιο.
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες στους τομείς της φυσικής, της ηλεκτρονικής, του προγραμματισμού και της μηχανικής, μέσα από μια βιωματική εμπειρία που προσομοιώνει πραγματικά διαστημικά έργα. Παράλληλα ενισχύει την ομαδική εργασία, τη δημιουργικότητα και την επίλυση σύνθετων προβλημάτων.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος