Μετ’ εμποδίων η φετινή προσπάθεια των ελαιοπαραγωγών σε Ροδόπη και Ξάνθη

Το κόστος της ελαιοποίησης και των εργατικών χεριών για τη συγκομιδή του καρπού δυσκολεύει τους ελαιοπαραγωγούς της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Η φετινή απουσία του δάκου από τα ελαιόδενδρά τούς τους απάλλαξε από τα έξοδα για επιπλέον ψεκασμούς, ωστόσο, η παρατεταμένη ανομβρία δεν έθρεψε τον καρπό.

«Μείωσε την παραγωγή» δηλώνουν οι ίδιοι και σημειώνουν «το 40% των δένδρων σε ένα ελαιώνα έδωσε καλή παραγωγή και καλής ποιότητας ελιά, τα υπόλοιπα δένδρα όχι, αυτό είναι το ποσοστό της απόδοσης». Όσον αφορά στην ποιότητα του λαδιού; Οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί απαντούν: «Η ποιότητα του λαδιού είναι εξαιρετική, η ελαιο-ποίησή του, όμως, ακριβότερη σε σχέση με άλλες χρονιές» και τονίζουν στο www.ertnews.gr ότι για να βγάλουν το κόστος θα πρέπει να πουλήσουν ακριβότερα, αλλά το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι ήδη μειωμένο. «Ποιοτικό το λάδι, αλλά ακριβότερο αναγκαστικά».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι παραγωγοί που επεξεργάζονται μόνοι τις ελιές τους και τις προωθούν προς πώληση. Ωστόσο, και σε αυτή την προσπάθεια συναντούν τη μειωμένη αγοραστική δύναμη. Έτσι , «πατητές», «χαρακτές», «τσακιστές», «μαρωνίτικες» ή «μάκρης» μένουν στα αζήτητα. Η νέα φουρνιά πωλούνται από δύο(2) οι «τσακιστές» έως οκτώ (8) ευρώ η «χαρακτή γίγας».

Εμπόδιο στη νέα χρονιά; Το αυξημένο καλλιεργητικό κόστος, συν το κόστος των εργατικών χεριών. «Αναγκαστικά, λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης οι περισσότεροι οδηγούν την παραγωγής τους στα ελαιοτριβεία». Μια προσπάθεια σε εξέλιξη η συλλογή, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, με τον απολογισμό, ωστόσο, να γίνεται, πολύ αργότερα, όταν και το τελευταίο κιλό λάδι ή επεξεργασμένη ελιά «φύγει» από τα χέρια τους.
φώτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος