Μειωμένη στο μισό η φετινή παραγωγή καπνού στα ορεινά της Ροδόπης

Μειωμένη στο μισό φαίνεται πως θα είναι η φετινή παραγωγή καπνού στα ορεινά της Ροδόπης. Παρά το γεγονός ότι και φέτος καλλιεργούνται τα ίδια στρέμματα σε σχέση με την περσινή χρονιά η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν προβλήματα στον ανατολικού τύπου καπνού, ποικιλίας “μπασμά”.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καπνοκαλλιεργητή στην Άνω Βυρσίνη και διευθυντή του Δ/Σ Οργάνης, του κου Αχμέτ Αρναούτ σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (26-8-2021) η έλλειψη νερού αφήνει τα έντονα «σημάδια » της στην φετινή παραγωγή. «Σε περίπτωση που η τιμή που θα δοθεί θα είναι πεσμένη, τότε πολύ δύσκολα μια οικογένεια με 1500 κιλά καπνό όλο κι όλο να καταφέρει να εξασφαλίσει την κάλυψη των εξόδων της» ανέφερε ο κος Αχμέτ Αρναούτ.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του μήπως η απώλεια εισοδήματος προκαλέσει νέες τάσεις μετανάστευσης και φυγής των νέων που έχουν απομείνει στα ορεινά στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στη διαδικασία συλλογής που ακολουθείται, αυτή εξακολουθεί να παραμένει παραδοσιακή: Παρουσία στο χωράφι με το φακό στο κεφάλι για να βλέπουν στις τρεις τα ξημερώματα και «σπάσιμο» των ώριμων φύλλων μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι. «Πολλοί», εξήγησε ο κος Αρναούτ «περνούν τα φύλλα στη μηχανή που έχουν στο χωράφι, άλλοι επιλέγουν να κάνουν αυτή τη δουλειά και το «κρέμασμα» για να στεγνώσουν στο σπίτι». Και στη μια περίπτωση και στην άλλη το βέβαιο είναι ότι η δουλειά εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Γι αυτό και οι κάτοικοι της περιοχής υπέβαλαν τα αιτήματά τους για επιπλέον στήριξη από το αρμόδιο Υπουργείο στο βουλευτή της Ν.Δ., τον κο Ε.Στυλιανίδη, που πρόσφατα τους επισκέφτηκε, όπως είπε ο κος Αρναούτ σημειώνοντας την ανάγκη επιπλέον ενίσχυσης των παραδοσιακών καπνοκαλλιεργητών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος