600 συνολικά μελισσοκόμοι στη Ροδόπη κάνουν την μελισσοκομία τρόπο ζωής. Άλλοι με λιγοστές κυψέλες κι άλλοι με περισσότερες μαθαίνουν να συνυπάρχουν και να αξιοποιούν τον ξεχωριστό τους πλούτο. Φέτος η χρονιά είναι δύσκολη λόγω των πολλών βροχών. «Έβρεξε πολύ και σταμάτησαν μερικά λουλούδια να δίνουν μέλι» δηλώνει η Λίλια Τερζάκη.
25 χρόνια ασχολείται με την παραγωγή μελιού.Γνωρίζει καλά ότι το αντικείμενο της μελισσοκομίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αρκεί, όπως λέει, κάποιος να έχει όρεξη να δουλέψει, να βγάλει λεφτά και η ενασχόληση με τον κόσμο των μελισσών ξεκινά. «Όρεξη να έχεις, και τίποτα δεν είναι δύσκολο».
Ο νους της καθημερινά είναι στις κυψέλες. Η φροντίδα για την αποφυγή περιστατικών αρρώστιας ή κλοπών είναι επίσης καθημερινή. Έτσι, κι εκείνη και ο σύζυγός της και οι συνεργάτες της μένουν πολλές ώρες κοντά στο ξεχωριστό αυτό βασίλειο των μελισσών. « «Κυνηγάς» τα άνθη. Αν ανθίζει η ακακία πηγαίνεις τις κυψέλες εκεί, όταν ανθίζει το βαμβάκι, τις μεταφέρεις εκεί. Χρειάζεται μετακίνηση, δεν πρέπει οι κυψέλες να μένουν σταθερές, τις κουβαλάς τρεις –τέσσερις φορές το χρόνο.» δηλώνει η έμπειρη μελισσοκόμος που μαζί με τη δουλειά έχει συνηθίσει και τα τσιμπήματα των μελισσών.
Όπως έχει συνηθίσει να αξιοποιεί και τα οφέλη, γύρη, βασιλικός πολτός, μέλι με κερήθρα, μέλι σκέτο. «Η φρέσκια γύρη μελισσών έχει τόσες ιδιότητες που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια τροφική «βόμβα»» δηλώνει η Λίλια Τερζάκη που κάθε άλλο παρά την κυνηγούν οι μέλισσες.
Φώτο:Η Λίλια Τερζάκη με την παραγωγή και τους συνεργάτες της Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος