Μαρώνεια: Το Αγιοχώρι της Ροδόπης

Ξεκίνησε με αναφορά κλασσική, από την πασίγνωστη πλατεία με τους πλάτανους, το Δημοτικό Σχολείο με τα μάρμαρα από το αρχαίο θέατρο στη βάση του, την επίσκεψη στο Μουσείο Ταβανιώτη, συνέχισε, όμως, με τα δέκα παρεκκλήσια της Μαρώνειας, τα εκκλησάκια, τα προσκυνητάρια  και τους προστάτες Αγίους.

Μαρώνεια: Το Αγιοχώρι της Ροδόπης
Το Δημοτικό Σχολείο με μάρμαρα στη βάση του από το αρχαίο θέατρο

Η Μαρώνεια έχει τοπικούς Αγίους, όπως ο Άγιος Κύρκος και ο Άγιος Ερμογένης, που δεν τους συναντάμε συνήθως σε άλλα μέρη. «Είναι αξιοσημείωτο ότι κάθε εκκλησάκι έχει τη δική του ιστορία και το δικό του θρύλο και την παράδοση. Για παράδειγμα στον Άγιο Νικόλαο οι παλαιότεροι αναφέρουν πως αν ξεχνούσαν να ανάψουν το καντήλι από μέσα ακουγόταν παράξενοι θόρυβοι και την επόμενη μέρα καλούσαν τον παπά για να διαβάσει παράκληση. Στον Άγιο Ερμογένη έκαναν δεήσεις για να βρέξει τα καλοκαίρι» σημείωσε ο κος Γκαγκαλίδης προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες που πάντα στο τέλος πολλά θέλουν να πουν.
Άγιοι της Μαρώνειας με ξεχωριστή θέση ανάμεσά Τους, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο προστάτης της. «Όταν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς οι κάτοικοι, το ’13 κατέβηκαν στο λιμάνι να φύγουν με τα καΐκια, λέγεται πως η εικόνα του Αγίου γύριζε πίσω, σημάδι ότι δεν ήθελε να φύγει και δεν ήθελε οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τον τόπο τους» σημείωσε ο κος Γκαγκαλίδης προσθέτοντας ότι για πολλά χρόνια κάθε χρόνο στην εορτή του Αγίου θυσίαζαν ταύρους.

Μας προέτρεψε μάλιστα επισκεπτόμενοι την Μαρώνεια να ακολουθήσουμε το πέτρινο μονοπάτι, που είναι πολύ καλαίσθητο και ξεκινά από τον οικισμό καταλήγοντας στην αγία Κυριακή κι έχοντας μια θέα εντυπωσιακή.

Τέλος, ο κος Γκαγκαλίδης αναφέρθηκε στην Χελιδονόπετρα, όπου βρίσκεται το ομορφότερο προσκυνητάρι, όπως είπε, σε σπηλιά. “Είναι το προσκυνητάρι της Αγίας Άννας, ένα καταπληκτικό σημείο.«Μια σπηλιά με φυσιογνωμία, το ομορφότερο στο είδος του προσκυνητάρι με αγίασμα που αξίζει την επίσκεψη όλων» τόνισε ο κος Γκαγκαλίδης σκιαγραφώντας τη Μαρώνεια ως το Αγιοχώρι της Ροδόπης.
Συνέντευξη –κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος