Μ. Βασιλειάδης – ΕΛΜΕ Ροδόπης: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διευρύνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες

Τον προβληματισμό του για την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θα «αποκλείσει πάνω από είκοσι χιλιάδες παιδιά από τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (21-7-2021). Όπως είπε «η ΕΒΕ θα οδηγήσει παράλληλα δεκάδες περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα σε κλείσιμο».

Ο κος Βασιλειάδης υποστήριξε πως: «Ακόμη και άριστοι μαθητές που έχουν συγκεντρώσει πάνω από είκοσι χιλιάδες μόρια θα αποκλειστούν από τις Σχολές επιλογής τους, όπως η Αρχιτεκτονική Σχολή, λόγω της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα». Είπε χαρακτηριστικά ότι: «Είναι δεδομένο ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) διευρύνει περαιτέρω τις εκπαιδευτικές κοινωνικές ανισότητες διότι αυτή η Νομοθετική ρύθμιση εκείνη την περίοδο αιφνίδια, χωρίς διαβούλευση και χωρίς μελέτη επιπτώσεων- τις οποίες επιπτώσεις θα τις δούμε στο επόμενο διάστημα – θα λειτουργήσει ως «εργαλείο» για να αποκόψει πολλά παιδιά από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Έχει προκαλέσει σοβαρές ανατροπές κι ανακατατάξεις που θα πλήξουν δοκιμαζόμενους μαθητές και τις οικογένειές τους».

Αναφερόμενος στη διαδικασία κατάθεσης του Μηχανογραφικού Δελτίου που έχει ξεκινήσει τη χαρακτήρισε «σοβαρή παράμετρο» και είπε ότι: «η έξυπνη κατάθεση θα δώσει και αυτούς τους μαθητές που θα μπουν στις σχολές που επιθυμούν».
Σύμφωνα με τον κο Βασιλειάδη «Μένουν εκτός υποψήφιοι με μέτριες αλλά ακόμη και με άριστες βαθμολογίες».
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης υποστήριξε ότι «Υπάρχουν πολλές τέτοιες αδικίες» και ότι «Περίπου 20.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός των Σχολών από τους 90.000 που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις». Προέβλεψε μάλιστα ότι «κινδυνεύουν» περισσότερα τα περιφερειακά Πανεπιστήμια όπως το ΔΠΘ.

Τέλος, ο κος Μιχάλης Βασιλειάδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης δήλωσε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις των μαθητών της Ροδόπης, τους κάλεσε να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους εγκαίρως και με αφορμή το παράλληλο μηχανογραφικό για τα ΔΙΕΚ τόνισε την ανάγκη επιπλέον ενίσχυσης τους χαρακτηρίζοντας πάρα πολύ θετική τη λειτουργία τους με ειδικότητες πάρα πολύ ενδιαφέρουσες που εξασφαλίζουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση προτείνοντας: «Να μείνουν στο δημόσιο χαρακτήρα και να εξεταστεί η ένταξη τους σε τριετή εκπαιδευτικά πανεπιστημιακά προγράμματα».
Συνέντευξη –κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος