Μ. Παπαγεωργίου: Διαχρονική και πολύτιμη η συμβολή των Ηπειρωτών στην Θράκη (video)

Για τη σημαντική συμβολή των Ηπειρωτών στη Ροδόπη και στη Θράκη γενικότερα  είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι παρευρισκόμενοι στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση, που διοργάνωσε στο Τσανάκλειο Μέγαρο ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης «Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων».

Μ. Παπαγεωργίου: Διαχρονική και πολύτιμη η συμβολή των Ηπειρωτών στην Θράκη (video)«Η προσφορά των Ηπειρωτών είναι ατελείωτη, τόσο στα γράμματα, όσο και στον πολιτισμό, στη δημιουργία. Μέσα από τη δραστηριοποίησή τους στο εμπόριο κατάφεραν να αλλάξουν το ρου αυτής της πόλης» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η εκπαιδευτικός Ηπειρώτισσα στην καταγωγή, η κα Μαρία Παπαγεωργίου που την συναντήσαμε στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στα 1926 όταν έφτασαν οι πρώτοι Ηπειρώτες στην περιοχή έκανε λόγο για έναν τόπο με διαφορετικό πληθυσμό, διαφορετική πληθυσμιακή και κοινωνική σύνθεση. «Ηπειρώτες έμποροι, άνθρωποι μορφωμένοι με καλλιέργεια, αλλά και έμπειροι τεχνίτες, μάστορες εξαιρετικοί» είπε μένοντας στη διαχρονική τους παρουσία, από το 1926 μέχρι και σήμερα.

Αναφερόμενη στους επιφανείς Ηπειρώτες στάθηκε στους Τελωνίδη και Σκουτέτη τονίζοντας ότι ακόμη και σήμερα σώζονται κτίρια που τους θυμίζουν. «Στη Νομική Σχολή έχει θεσμοθετηθεί υποτροφία στο όνομα του «Λύσανδρου Σκουτέρη» ανέφερε προσθέτοντας «Τίποτα δεν στάθηκε ικανό να τους κάνει να λησμονήσουν τις πατρίδες τους μεγαλούργησαν και εδώ και εκεί. Αφήνοντας σπουδαίο έργο».

Μιλώντας η κα Παπαγεωργίου για την ίδια την Θράκη έκανε λόγο για «ένα κράμα ανθρώπων και πολιτισμών, που δέχτηκε με πολύ αγάπη και αγκάλιασε τους Ηπειρώτες, που έφτασαν και ρίζωσαν στον τόπο αυτόν και γρήγορα τον έκαναν τόπο τους» και σίγουρα ακόμη πιο «πλούσιο» με την παρουσία και το έργο τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος