Μ. Μιχαλοπούλου: Η διασύνδεση εκπαίδευσης – επιχειρηματικότητας ανοίγει δρόμους στους αποφοίτους του ΔΠΘ

«Είμαστε στο σωστό δρόμο, στη σωστή εποχή και προσπαθούμε ακριβώς να πετύχουμε, αυτή τη διασύνδεση (ενν: της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με το επιχειρείν) είτε μέσα στη Θράκη για τη Θράκη είτε από τη Θράκη για όλη την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο» με τα λόγια αυτά η αντιπρύτανης Μαρία Μιχαλοπούλου μιλώντας σήμερα Τρίτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (22-2-2022) εξέφρασε την ικανοποίησή της από την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ των δύο φορέων, του ΔΠΘ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών.

Στόχος, όπως είπε, της συνεργασίας αποτελεί η διασύνδεση της έρευνας και της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης. Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κα Μιχαλοπούλου,«πρόκειται γι ένα πλαίσιο με το οποίο θα επιχειρηθεί να αναβαθμιστεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών παραγωγικών φορέων και του ΔΠΘ». Όπως είπε «Επιχειρείται με αυτή τη συνεργασία ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας, αλλά και δραστηριοποίηση σε από κοινού δράσεις και εμπειρίες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση της έρευνας, αλλά και στην εξοικείωση των νέων ερευνητών, των νέων φοιτητών, των νέων επιχειρηματιών με αυτή τη λογική της συνεργασίας και της διασύνδεσης της παραγωγής, της οικονομίας με την έρευνα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό να συμβεί». Η κα Μιχαλοπούλου έκανε λόγο για μια αλλαγή νοοτροπίας που τη χρειαζόμαστε και από στις δύο πλευρές και στην πλευρά του ΔΠΘ και στο πλευρό του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Μ. Μιχαλοπούλου: Η διασύνδεση εκπαίδευσης – επιχειρηματικότητας ανοίγει δρόμους στους αποφοίτους του ΔΠΘΣτο μνημόνιο, όπως εξήγησε, έχουν συμπεριληφθεί δράσεις που αφορούν στην ανάπτυξη περαιτέρω της πρακτικής άσκησης, «ένας θεσμός», όπως είπε, «βασικός, δομικός λίθος για να μπορέσουμε να έχουμε, αυτή τη συνεργασία , μεγαλύτερη διάρκεια για περισσότερους αποφοίτους, στοχευμένες σε περισσότερες επιχειρηματικές και παραγωγικές δομές που αφορούν στην πρακτική άσκηση, έναν από τους βασικούς φορείς».
Στο κομμάτι του Ψηφιακού μετασχηματισμού προβλέπεται από κοινού προσπάθεια με τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες για τα βήματα εκείνα που απαιτούνται για τον ψηφιακό τους μετασχημάτισμό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διασύνδεση με την έρευνα, καθώς τώρα το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας του ΔΠΘ αναπτύσσει πολλαπλές δράσεις οι οποίες αφορούν ακριβώς τη μετατροπή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία δημιουργούν νέα αξία. «Αυτό αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο επιχειρηματικό ιστό, καθώς ακριβώς αυτή είναι η δραστηριότητα τους η παραγωγή και η δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών» εξήγησε η αντιπρύτανης αναφερόμενη σε κάποιες από τις προτεραιότητες που τέθηκαν με το μνημόνιο.

«Η προσπάθεια αυτή ξεκινά από την Πολυτεχνική Σχολή, ακολουθεί η Ιατρική Σχολή, το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και η Σχολή Δασοπονίας και Δασολογίας στην Ορεστιάδα. Όμως δεν είναι μόνο αυτές οι σχολές, είναι και το κομμάτι: «Λειτουργώ και σκέφτομαι διαφορετικά καθώς ολοκληρώνω τις σπουδές μου» , έτσι ώστε να είναι σε θέση να παράξουν οι φοιτητές κάτι το οποίο είναι χρήσιμο στην κοινωνία, αφορά όλες μας τις Σχολές, όπως το Τμήμα Οικονομικών Επιστήμων κα στην Κομοτηνή» είπε η κα Μιχαλοπούλου σημειώνοντας πως η συνεργασία έχει ξεκινήσει. «Συζητούμε στοχευμένα ποιες δράσεις θα υλοποιήσουμε. Υπάρχει από όλες τις πλευρές ενδιαφέρον».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος