Μ. Μαλτέζος: Το 36% των Σχολών του ΔΠΘ θα έχει μείωση εισακτέων

Τον χρόνο πίσω “γύρισε” σήμερα ο Μενέλαος Μαλτέζος, το μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τότε που μαθητής-υποψήφιος με εκατοντάδες άλλους μαθητές από όλη τη Θράκη έρχονταν στην Κομοτηνή για να πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της εποχής, για την εισαγωγή τους και τότε στα ΑΕΙ της χώρας.

Σήμερα πιο προβληματισμένος με αφορμή την ανακοίνωση των βαθμολογιών μετά τη μία το μεσημέρι σημείωσε μιλώντας συμβολικά πως: «Σε έναν αγώνα όταν κατεβαίνεις να παίξεις ξέρεις εκ των προτέρων τους κανόνες του παιχνιδιού, δε μπορεί ο διαιτητής στη μέση του παιχνιδιού να αλλάζει τους κανόνες» αναφερόμενος στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ που ψηφίστηκε το 2021 και έχει άμεση εφαρμογή από φέτος. «Το σύστημα αυτό θα αφήσει το 25 με 30% των υποψηφίων έξω από τα ΑΕΙ και θα πλήξει σίγουρα τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα» είπε ο κος Μαλτέζος, χαρακτηρίζοντας βάρβαρο το γεγονός ότι με τα ίδια κριτήρια θα κρίνονται και οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και των Εσπερινών Λυκείων χωρίς καμία “διευκολυντική διάταξη για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους”.

Παράλληλα, ο κος Μαλτέζος στάθηκε στο γεγονός ότι φέτος θα είναι μικρότερος ο αριθμός των εισακτέων στο Δ.Π.Θ. Ειδικότερα, όπως είπε, στην Καβάλα σε τρεις σχολές θα σημειωθεί μείωση εισακτέων, στο Διδυμότειχο στη μία, στην Ορεστιάδα και στις δύο, στην Κομοτηνή σε τρεις και στην Ξάνθη σε μία. «Το 36% των Σχολών του ΔΠΘ θα έχει μείωση εισακτέων», κατέθεσε, μην κρύβοντας την αγωνία του και πρόσθεσε πως «η εκπαίδευση και η μόρφωση από δημόσιο αγαθό τείνει να γίνει προνόμιο και το προνόμιο το έχουν αυτοί που το έχουν».

Σχολιάζοντας τέλος τις «εναλλακτικές εκπαιδευτικές λύσεις», όπως αποκάλεσε ο πρωθυπουργός τα ΙΕΚ και τα κολέγια, ο κος Μαλτέζος αρκέστηκε να απαντήσει με μια φράση του αρχαίου Δημοσθένη: «Δει δη χρημάτων και άνευ αυτών ουδέν γενέσθαι…».

συνέντευξη-κείμενο: Μαρία Νικολάου, φωτο:αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος