Μ. Μαλτέζος: Λογιστές και φοροτεχνικοί συνεχίζουν να δέχονται πολύ μεγάλη πίεση

Στην κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοι του λογιστές- φοροτεχνικοί όλο αυτό το διάστημα αναφέρθηκε ο Μενέλαος Μαλτεζός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

«Λογιστές και Φοροτεχνικοί, συνεχίζουν να δέχονται πολύ μεγάλη πίεση λόγω της πανδημίας. Έχουν επωμιστεί εκατοντάδες αλλαγές και πολλές πολλές εγκυκλίους», δήλωσε ο κ. Μαλτέζος προσθέτοντας: «Αντιμετωπίσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τεράστια πίεση, αντικειμενικές δυσκολίες, προβλήματα με μηχανογραφικές εφαρμογές, πίεση και φόρτο λόγω αυτών των ιδιαίτερων ημερών».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλτέζο «η πολιτεία προσπαθεί να στηρίξει την πραγματική οικονομία και τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Covid. Γεννήθηκαν, όμως, υπερβολικές προσδοκίες για πάρα πολλά θέματα, ασκήθηκε πίεση στους συναδέλφους για έκτακτα μέτρα και υποχρεώσεις που θα έπρεπε να έρθουν εις πέρας. Ήταν μεγάλος ο όγκος δεδομένων και θολό το Νομοθετικό πλαίσιο. Ειδικά σε μέτρα που επαναλήφθηκαν επτά φορές όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή να αλλάζουν οι κανόνες από επιστρεπτέα σε επιστρεπτέα».
Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, «τα τελευταία 10 χρόνια συρρικνώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες, μέρος της συρρίκνωσης του δημοσίου περνά στους πολίτες». Στάθηκε δε στο γεγονός ότι από 1η Ιουλίου ορίστηκε η ένταξη των επιχειρήσεων στο myData απατώντας στο ερώτημα αν κρίνεται σκόπιμη η παράταση; «Ένα πολύ φιλόδοξο και φαραωνικό πρόγραμμα», είπε προσθέτοντας «αλλά ούτε οι ίδιες οι επιχειρήσεις πληροφορικής ούτε το υπουργείο οικονομικών είναι έτοιμο. Κανείς δεν είναι αντίθετος με τη μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλτέζο, «Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά (λογιστικά συστήματα, ψηφιακά κ.α.) Θα πρέπει να κατευθυνθούν πόροι σε επιχειρήσεις ώστε ομαλά να προσαρμοστούν στην κατάσταση χωρίς πρόσθετα βάρη οι επιχειρήσεις πολλές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μια σειρά υποχρεώσεις κυρίως στη ρευστότητα».
Έκρινε αναγκαία την επαναφορά των 100 και 120 δόσεων για εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, σημειώνοντας πως 220 δις ευρώ είναι το ιδιωτικό χρέος, είναι σωρευμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης 10ετίας συν τα πρόσθετα χρέη εν μέσω κόβιντ. «Είναι μια ευκαιρία η πολιτεία να στηρίξει τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν. Να μπουν ομαλά στην κανονικότητα», είπε.

Σχολιάζοντας δε τον τρόπο Νομοθέτησης στάθηκε στην επιστροφή 12% του εργοδοτικού κόστους που ενώ ήταν πάγιο αίτημα και εγκρίθηκε από την πολιτεία η καταβολή του κατά τόπους οι υπηρεσίες δεν μπορούν να το υλοποιήσουν. «Οι άνθρωποι υπερβάλλουν εαυτόν, οι υπηρεσίες όμως είναι υπο-στελεχωμένες” προτρέποντας “Ας μάθουν να νομοθετούν με πρακτικές καλής Νομοθέτησης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος