Μ. Κοσμίδου: Στους 810 οι υποψήφιοι μαθητές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από τη Ροδόπη

«Το άγχος μας είναι μεγάλο» παραδέχεται η κα Μαίρη Κοσμίδου, προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ροδόπης, μια ανάσα πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (17-5-2022) ανέφερε πως συνολικά παίρνουν μέρος 810 εξεταζόμενοι πανελλαδικά, 635 μαθητές της 3ης Λυκείου στα Γενικά Λύκεια και 191 στα Επαγγελματικά Λύκεια της Ροδόπης. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να δουλεύουν όλα ρολόϊ και γι αυτό είμαστε στη διαδικασία των δοκιμαστικών με το σύστημα εκπομπής των θεμάτων» δήλωσε η κα Μαίρη Κοσμίδου.

«Θα πρέπει να δουλεύουν σωστά όλα τα συστήματα τα οποία θα παραλάβουν τα θέματα, να έχουν οριστεί οι υπεύθυνοι των επιτροπών σε κάθε εξεταστικό κέντρο, να γίνει ο ορισμός του ειδικού Εξεταστικού Κέντρου (το 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής), όπου θα εξεταστούν οι μαθητές και οι μαθήτριες με τις διάφορες μαθησιακές δυσκολίες, να οριστούν επιτηρητές, να διασφαλιστεί αυτό που οι οδηγίες λένε, δηλαδή την απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ των εξεταζομένων, οι αίθουσες όλες να έχουν φυσικό αερισμό, να έχουν τον φωτισμό που θα πρέπει να έχουν, αλλά και τη σκίαση σε περίπτωση που σημειωθεί έντονη ηλιοφάνεια τις ημέρες των εξετάσεων. Όπως και το γεγονός ότι το σύστημα θα είναι αδιάβλητο, κάτι που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.” είπε εξηγώντας βήμα – βήμα όλα όσα θα πρέπει να γίνουν.

Για τους εξεταζόμενους, για τα μεν επαγγελματικά λύκεια η διαδικασία αρχίζει την Πέμπτη 2 Ιουνίου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, ενώ για τα ΓΕΛ είναι την επόμενη ημέρα, δηλαδή Παρασκευή 3 Ιουνίου επίσης με την Ελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία.
«Είναι μια προσπάθεια πολυ-παραγοντική και πολυεπίπεδη. Είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες, τόσο έντονο το άγχος όλων των υπευθύνων, ξεκινάει από τώρα και τελειώνει το άγχος και η ετοιμότητα με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων» είπε η κα Κοσμίδου και έκανε λόγο για μια μεγάλη η ευθύνη. «Όλη η κοινωνία έχει εμπιστευτεί αυτή τη διαδικασία στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση χρόνια τώρα και νομίζω ότι έχουμε όλοι ανταποκριθεί στο έπακρο» σημείωσε.

Αναφερόμενη στην ετοιμότητα των ίδιων των υποψηφίων τόνισε ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, να αποφύγουν τον συνωστισμό αυτές τις μέρες και λόγω του κορονοϊου. «Είναι μια διαδικασία που κρατά πάρα πολλά χρόνια. Έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Δεν είναι οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι εξεταζόμενοι.» είπε η κα Κοσμίδου καλώντας τους μαθητές και των μικρότερων τάξεων να κάνουν την προσπάθεια τους με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη κι όταν ανεβαίνουν βουνό να το κάνουν «σκαλοπάτι- σκαλοπάτι, με ενδιάμεσες στάσεις» γιατί, όπως είπε, «η προσπάθεια τους θα πρέπει να έχει περιόδους ανάπαυλας και ανάπαυσης, μακριά από καταστάσεις εξουθένωσης, τα διαλείμματα χρειάζονται».

Όσον αφορά στην ίδια την ετοιμότητα των υποψηφίων; « Είπε πως ήταν μια χρονιά με τα σχολεία ανοιχτά, αρκετές φορές βέβαια οι μαθητές έλλειπαν λόγω της νόσησης με κορονοϊό, η ύλη, ωστόσο, έχει διδαχθεί. Το άγχος του δασκάλου είναι πάντα αν έχουν κατανοήσει την ύλη».

Το τελευταίο δίμηνο η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Ροδόπης έχει το δικό της σύμβουλο προσανατολισμού, την κα Παπαδάκη, όπου αρκετά παιδιά έχουν αποτανθεί παίρνοντας καθοδήγηση. «Τα παιδιά επιλέγουν μόνα τους τι τους ενδιαφέρει. Στο παρά ένα μερικές φορές αποφασίζουν, αυτό μπορεί να είναι δείγμα ανωριμότητας ή πλούσιου ταλέντου» είπε προτρέποντας με νόημα: «Να στηρίζουμε τις επιλογές μας, να μην είναι μονόδρομος. Το προσδόκιμο έχει ανέβει πάρα πολύ, οπότε θα πρέπει να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για τις αλλαγές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος