Μ. Αμοιρίδης: Ο χώρος της κατασκευής είναι μια μεγάλη Βιομηχανική Μονάδα που συνεχώς μετακινείται

«Χειρόφρενο» μοιάζει να έχει σηκώσει ο κατασκευαστικός κλάδος στην αν.Μ.Θ. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες- ειδικούς του χώρου, ενώ τα τελευταία χρόνια σημειώνονταν μια ισχυρή ανάκαμψη και στον κατασκευαστικό τομέα και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην αν.Μ.Θ., μετά από παρατεταμένη περίοδο ακινησίας, ο ρυθμός ατόνησε και πάλι λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που προηγήθηκε.

«Στον κατασκευαστικό κλάδο, τόσο στα δημόσια έργα, όσο και στα ιδιωτικά έργα, στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και στην αν.Μ.Θ. σημειώνονταν μια ισχυρή αυξητική τάση» παρατήρησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ξάνθης, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, Μιχάλης Αμοιρίδης προσθέτοντας πως αυτό το κλίμα οδηγούσε πάλι στην επανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου στην περιοχή.
«Δυστυχώς», όμως, όπως είπε, «ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συγκυρίες με την ενεργειακή κρίση προκάλεσαν μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα, στις υπηρεσίες, στο χώρο των κατασκευών και αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους το οποίο μετακυλίεται και στον ιδιώτη ο οποίος αυτή την εποχή δέχεται δυσβάσταχτα βάρη, στα οποία δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθει».
Όπως ανέφερε ο κος Αμοιρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (19-5-2022) λόγω των συγκυριών τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται μια κάμψη και μια υστέρηση σε όλους όσοι εργάζονται σε αυτόν τον κλάδο. Στο παρελθόν είχαν καταμετρηθεί περισσότερα από εκατό επαγγέλματα και ειδικότητες που λειτουργούν και σχετίζονται με τον κατασκευαστικό τομέα, τα οποία, όμως, έχουν πληγεί από τη χρόνια ακινησία στον κατασκευάστικο τομέα στην αν.Μ.Θ.
«Ο κλάδος των κατασκευών παγκοσμίως αποτελεί κριτήριο για το αν μια οικονομία είναι κραταιή, αν δηλαδή πηγαίνει καλά. Έτσι και στην Ελλάδα.» είπε ο κος Αμοιρίδης και εξήγησε μελετητές, μηχανικοί, κατασκευαστές, επιβλέποντες , αλλά και μια σειρά άλλων επαγγελμάτων μέσα από τις κατασκευές μετακινούνται, από τις μετακινήσεις των οποίων επωφελείται ο εμπορικός κόσμος, ο κλάδος της εστίασης και της διαμονής, η κάθε τοπική οικονομία.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο χώρος της κατασκευής είναι μια μεγάλη Βιομηχανική Μονάδα, η οποία συνεχώς “μετακινείται”. «Είναι ισχυρός πόλος απασχόλησης η κατασκευή τον οποίο πρέπει να στηρίζουμε» τόνισε. Μάλιστα αναφερόμενος ειδικά στην αν.Μ.Θ. σημείωσε ότι «το κατασκευαστικό ρεύμα που φαίνεται να δημιουργείται με επενδύσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος, αλλά και ιδιωτών δημιουργούν θέσεις εργασίας», έτσι, όπως είπε, «τα επόμενα χρόνια είναι δεδομένο ότι στην αν.Μ.Θ. θα υπάρχει ένα ισχυρό κύμα επενδύσεων, οι οποίες θα υποστηρίζονται από την κυβερνητική πολιτική, συνεπώς και δημόσια έργα και δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες που στηρίζονται από τη κυβερνητική πολιτική θα αποδώσουν».
Σε αναφορά του δε ειδικά στον ιδιωτικό κλάδο και πιο συγκεκριμένα σε αυτόν της ανέγερσης των οικοδομών που στηρίζεται στο περίσσευμα, στις αποταμιεύσεις σημείωσε πως είναι μια επένδυση η αγορά ακινήτου, είχε ξεκινήσει με μεγάλη ένταση το τελευταίο διάστημα, η ανασφάλεια λόγω των αυξήσεων και του πολέμου, ωστόσο, την «πάγωσε» ξανά για να σημειώσει «ελπίζω κι εύχομαι να λήξει σύντομα» σημειώνοντας με νόημα ότι στα παράλια της αν.Μ.Θ. οι επενδύσεις σημειώνουν αποδόσεις και είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, όπως και στην ενδοχώρα. «Έχουμε κλίμα κινητικότητας σε μελετητικό επίπεδο στην περιοχή» είπε προσθέτοντας ότι στο μέλλον, «σε βάθος πενταετίας», όπως είπε, «μεγάλα βήματα που υλοποιούνται τώρα, θα αποδώσουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος