Λείπει ένα μνημείο για τους 198 Ήρωες Χριστιανούς και Μουσουλμάνους του 1940

Λείπει ένα μνημείο για τους 198 Ήρωες Χριστιανούς και Μουσουλμάνους του 1940
Εκατόν ενενήντα οκτώ Ροδοπίτες(4 Αξιωματικοί και οι υπόλοιποι οπλίτες), Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι(συν 7 φαντάροι στο Οχυρό Νυμφαίας) πολέμησαν με πάθος και απαράμιλλο ηρωϊσμό τον φασισμό, δίνοντας και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους στα Βουνά του Ελληνο-Αλβανικού μετώπου, το 1940.

Οι οπλίτες Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι της Ροδόπης, συμμετείχαν στο Ιστορικό 29 Σύνταγμα Πεζικού στη μάχη του Πόγραδετς, η οποία και μετονομάστηκε σε Ταξιαρχία Πόγραδετς, από το ΓΕΣ το 2000.
Οι ήρωες της Ροδόπης, ήταν από τα χωριά, Ξυλαγανή, Ίσαλο, Καλλιθέα, Κρωβύλη, Ίασμο. Σε αυτό τον αριθμό θα πρέπει να προστεθούν και οι 4 Ιερείς, Εθνοιερομάρτυρες Κληρικοί, Δημήτριος Καβάζης, Εφημέριος Κρωβύλης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος Εφημέριος Αιγείρου, Βαγιάνης Εμμανουηλίδης Εφημέριος Συκορράχης και Γεώργιος Βουλγαράκης Εφημέριος Νέου Σιδηροχωρίου. Κορυφαία η προσφορά του Κομοτηναίου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Χρύσανθου Φιλιππίδη, του Αρχιεπισκόπου του ΟΧΙ.
Οι ήρωες της Ροδόπης, είναι και αυτοί ανάμεσα στους 8.000 Ήρωες που περιμένουν την ανακομιδή των λειψάνων τους, εφόσον γίνει και η ταυτοποίησή τους στα Βουνά της Αλβανίας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την προσφορά των Ροδοπιτών στο έπος του 1940, ο Ιστορικός-Εκκλησιαστικός και Νομικός, Ιωάννης Σιδηράς, υπογράμμισε πως ΛΕΙΠΕΙ από την Ροδόπη, ένα κοινό μνημείο για τους ήρωες του ’40 Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που έτρεξαν να ορθώσουν το ανάστημά τους στον Εχθρό και στον φασισμό.
«Εν αντιθέσει με άλλες περιοχές, οι οποίες έχουν αναγείρει μνημείο με τους πεσόντες τους, στη Ροδόπη θα έπρεπε να ανεγερθεί ένα μνημείο που να θυμίζει τους αγώνες των Χριστιανών και Μουσουλμάνων, Ελλήνων πολιτών, απέναντι στη μπότα των κατακτητών. Μάλιστα εφόσον προχωρήσει η ταυτοποίηση των νεκρών και γίνει και η ανακομιδή των λειψάνων τους, θα μπορούσε αυτό το μνημείο να γίνει και ο τάφος των ηρώων αυτών, με «σάρκα» και οστά.
ΥΓ: Άλλη μια πτυχή της Αρμονικής Συμβίωσης των Χριστιανών και Μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών, ίσως όχι και τόσο γνωστή στους περισσότερους…Η μάχη ενάντια στον φασισμό και ναζισμό…
Η πολιτεία και οι νεοεκλεγμένοι άρχοντες ας λάβουν υπ’ όψιν τους αυτό το κενό που υπάρχει της ανέγερσης ενός μνημείου για τους ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ σήμερα…
Εξαιρετική η πρόταση του κ. Σιδηρά, την οποία θα πρέπει να υιοθετήσουν σύλλογοι Χριστιανών και Μουσουλμάνων και να την ζητήσουν ως φόρο τιμής στους ΗΡΩΕΣ της Ροδόπης για το έπος του 1940…αποδεικνύοντας πως η Ροδόπη δεν τελείωσε με τις μάχες τους Βαλκανικούς πολέμους, αλλά συνέχισε τις μάχες και το 1940…Άγνωστη τοπική Ιστορία , η οποία θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να διδάσκεται…

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Σιδηρά στην ΕΡΤ Κομοτηνής και τη Βασιλική Μαχαίρα.

https://drive.google.com/open?id=1VSrZTlyLFIK9ELcsMFqBhMOyrpHzXXHy

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος