Λ. Μενδώνη: “Άμεσα θα προχωρήσει η ίδρυση Οργανισμού του Μεγάρου Κομοτηνής”

Η προστασία και ανάδειξη της μνημειακής και ιστορικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χρήστου Μέτιου.

Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η Εκτελεστική Γραμματέας της ΑΜ-Θ, Ζωή Κοσμίδου, από τα πρώτα που προτάχθηκαν στην σύσκεψη ήταν τα κορυφαία έργα σε κάθε περιφερειακή ενότητα, που είναι βεβαίως Αρχαιολογικά μνημεία. Αλλά η ανάδειξη θα αφορά και τα μνημεία που συνδέονται με τον αστικό ιστό της πόλης(Βυζαντινά και σύγχρονα).
Θα γίνουν όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα που αφορούν σε θέμα προστασίας του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας, αλλά θα εξετασθούν και οι υπάρχουσες μελέτες για την αξιοποίηση του Σπηλαίου της Μαρώνειας!
Η είδηση που βγήκε είναι πως άμεσα η κ. Μενδώνη θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ιδρυθεί Οργανισμός στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής(σ.σ. το οποίο και επισκέφθηκε), οπότε και να λυθούν τα χέρια των υπευθύνων προκειμένου να δρομολογήσουν τις δράσεις που θα βάλλουν σε …σύνδεση με τη Ζωή το Μέγαρο Κομοτηνής: Εκδηλώσεις, Συνέδρια, ακόμα και πιο εμπορικές εκδηλώσεις!!! Η δρομολόγηση για την ίδρυση Οργανισμού στο Μέγαρο Κομοτηνής θα γίνει άμεσα, όπως δεσμεύθηκε η κ. Μενδώνη και μέσα στο 2020!
…Κάτι που μας χρωστάει η κ. Μενδώνη από τότε που ήταν Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο, είναι σε ότι αφορά το Μέγαρο, η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου Στρατοπέδου, δίπλα ακριβώς από το Μέγαρο… Το θέμα δεν τέθηκε, ωστόσο συμπεριελήφθη στην ατζέντα των θεμάτων… προς συζήτηση…
Ειδικότερα στη σύσκεψη, συμμετείχαν συνεργάτες και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Κώστας Σιμιτσής και στελέχη από τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, εξετάστηκε διεξοδικά η συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου σε μια σειρά από θέματα:

1. Την επιτάχυνση των έργων του Υπουργείου (παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, συντηρήσεις, αναστηλώσεις, εργασίες ανάδειξης και προσβασιμότητας) τα οποία εκτελούνται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
2. Την ωρίμανση των μελετών για επεμβάσεις σε μνημεία που χρήζουν προστασίας και ανάδειξης ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με πόρους που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατασκευή του μουσειακού κελύφους στον Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, στη συντήρηση των τοιχογραφιών της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες, σε συνολικές παρεμβάσεις στα μνημεία της Σαμοθράκης καθώς και άλλα έργα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
3. Τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου και της Περιφέρειας για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών που θα επιτρέψουν την αποκατάσταση του κάστρου του Διδυμοτείχου και για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.
Αναλυτικές ανακοινώσεις για όλα τα έργα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη θα υπάρξουν όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη χρηματοδότησή τους.
Πριν τη σύσκεψη, ο κ. Περιφερειάρχης συνόδευσε και ξενάγησε την κ. Υπουργό στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ