Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, συζητήθηκαν εκτενώς στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στον πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» με την συμμετοχή πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου, με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογιώργη. Το κυβερνητικό κλιμάκιο, στον 10ο σταθμό του, την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, συνέχισε τις επί τόπου διαβουλεύσεις για την Εθνική Στρατηγική Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης, η Ξάνθη βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές αναπτυξιακές προκλήσεις, ενώ παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες που χρήζουν συστηματικότερης αξιοποίησης. Η περιοχή διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα που, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, μπορούν να συμβάλουν στη σταδιακή οικονομική της ανάκαμψη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η οικονομία της παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης με τη σταδιακή αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας από το 2020, καθώς και τη μεγαλύτερη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στην Περιφέρεια κατά 31% (2018-2023). Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι υπάρχει δυναμική στις θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, δεύτερη καλύτερη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι κύριες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ξάνθη αφορούν τον εκσυγχρονισμό των βασικών υποδομών, τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και την αξιοποίηση των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων της. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουρισμού, καθώς και η συγκράτηση του πληθυσμού σε μικρότερους οικισμούς.
Με τη συνεργασία της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων, η Ξάνθη μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να προσανατολιστεί προς μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, σημειώνεται ακόμη.
Πάνω από 940 εκατ. ευρώ για το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ξάνθης
Το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ξάνθης αποτελεί μια κοινή δέσμευση συνεργασίας για τις προτεραιότητες της περιοχής. Ένα συνολικό σχέδιο άνω των 940 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει υποδομές και πολιτικές με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς και ενδεικτικές παρεμβάσεις που προτεραιοποιήθηκαν και απαιτούν μεγαλύτερη ωρίμαση για την υλοποίησή τους το επόμενο διάστημα και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Στον πρωτογενή τομέα έχουν καταβληθεί περίπου 73 εκ. ευρώ σε 10.083 δικαιούχους μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Για το εμβληματικό έργο μεταφοράς νερού από τον Νέστο προϋπολογισμού 223,6 εκ. Euro που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ με συμβολή 54 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο διαγωνισμός είναι στο τελικό στάδιο για την υπογραφή της σύμβασης. Περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του υδατοφράγματος Τοξοτών και την κατασκευή σύγχρονου υπογειοποιημένου αρδευτικού δικτύου για 56.000 στρέμματα, αντιμετωπίζοντας οριστικά τα προβλήματα υφαλμύρωσης της περιοχής.
Για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Ξάνθης προχωρούν σημαντικά έργα υποδομών που θα βελτιώσουν τη θέση της περιοχής στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Το οδικό τμήμα Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού προϋπολογισμού 65 εκ. ευρώ, είναι ήδη λειτουργικό και αναμένεται η ολοκλήρωση και της δεύτερης σύμβασης εντός του έτους. Για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης Νέα Καρβάλη – Τοξότες που θα συνδέσει τον εμπορικό Λιμένα Καβάλας αναμένεται άμεσα η υπογραφή της σύμβασης, καθώς το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 212,7 εκ. ευρώ μέσω του προγράμματος CEF II 2021-2027.
Στον τομέα του Πολιτισμού εκτελούνται εργασίες για το εμβληματικό έργο ανάδειξης των συμπληρωματικών αρχαιολογικών χώρων Αβδήρων, ενώ η Α’ φάση του έργου ολοκληρώθηκε το 2023 με τη δημιουργία δικτύου πολλαπλών διαδρομών περιήγησης. Υπό άμεση ένταξη είναι και το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης της Πόλης του Δημοκρίτου, ενώ παράλληλα προχωρεί η ωρίμαση των μελετών για τη μετατροπή του συγκροτήματος Καπναποθηκών σε Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Ξάνθης.
Στην Ενέργεια, υλοποιούνται σημαντικά έργα υποδομής και πολιτικές εξοικονόμησης. Το εμβληματικό έργο διπλασιασμού του κλάδου υψηλής πίεσης Καρπερή-Κομοτηνή (310,56 εκ. ευρώ) θα βελτιώσει σημαντικά τη μεταφορά φυσικού αερίου στη βόρεια Ελλάδα και θα είναι 100% συμβατός με υδρογόνο. Παράλληλα, προχωρεί η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου στην ΑΜΘ (10,28 εκ. ευρώ).
Κορυφαίας σημασίας για την Ξάνθη είναι τα έργα διαχείρισης υδάτων και προστασίας οικοσυστημάτων που εκτελούνται. Το έργο υποδομών εξοικονόμησης πόσιμου νερού (3,48 εκ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου διαρροών στη ΔΕΥΑ Αβδήρων. Ολοκληρώνεται η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για το Υδατικό Διαμέρισμα Θράκης. Παράλληλα, προχωρεί η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τις περιοχές Natura 2000, με ιδιαίτερη έμφαση στην οριοθέτηση της περιοχής “Δέλτα Νέστου και παρακείμενες Λιμνοθάλασσες”. Στη διαχείριση αποβλήτων προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Ξάνθης (4 εκ. Euro), ενώ προχωρεί η κατασκευή της μονάδας ξήρανσης ιλύος της ΕΕΛ Ξάνθης (4,86 εκ. Euro). Δημιουργούνται νέες ΕΕΛ στους οικισμούς Κενταύρου (2,58 εκ. Euro) και Σελέρου (1,24 εκ. Euro) για συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία.
Στον χωροταξικό σχεδιασμό εκπονούνται στρατηγικά έργα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης βρίσκεται στο Α’ στάδιο ανάλυσης και θα καθορίσει τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα, εκπονείται η μελέτη καταγραφής του οδικού δικτύου. Για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου δημιουργείται πολυθεματικό πάρκο στον οικισμό Πετεινού με πόρους 2 εκ .ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στον τομέα των ερευνητικών υποδομών προχωρούν σημαντικά έργα ανάπτυξης των εγκαταστάσεων του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” στην Ξάνθη, με την ανακατασκευή νεοκλασικού κτηρίου στην παλιά πόλη και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων.
Οι πολιτικές στήριξης οικογενειών στην περιοχή περιλαμβάνουν πλήθος δράσεων, όπως το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς” για κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στον Δήμο Αβδήρων, αλλά και σχολικά γεύματα, πρόσβαση σε προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα. Νέα δομή σχεδιάζεται να λειτουργήσει από τον Δήμο Ξάνθης ως συμβουλευτικό κέντρο για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Πραγματοποιήθηκε μάλιστα επίσκεψη στο παράρτημα ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας που παρέχει σημαντική υποστήριξη και αποκατάσταση σε άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων με νοητική υστέρηση.
Στον τομέα Υγείας υλοποιούνται έργα αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας. Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ενισχύεται με την επέκταση του ΤΕΠ και την ενεργειακή αναβάθμιση και αντικατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με τον διαγωνισμό να έχει ήδη δημοσιευτεί για το σκέλος του ΕΣΠΑ, ενώ το σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης ήδη υλοποιείται Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αναβαθμίζονται και τα κέντρα υγείας της περιοχής.
Ταυτόχρονα, ενισχύεται σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό με την πρόσληψη 46 ατόμων και την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 58,8%.
Για την αναβάθμιση μέσω ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός με προϋπολογισμό 107,3 εκ. ευρώ. Κατά τη διαβούλευση, ο πρύτανης, Φώτης Μάρης, παρουσίασε το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Κόμβου Έρευνας και Καινοτομίας στον άξονα Ξάνθη-Καβάλα. Λειτουργούν καινοτόμα κέντρα όπως το DUTH Innovation Hub, ο Thinc inkubator, ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή και το EIT Food RIS Hub, ενώ αναπτύσσεται το Ινστιτούτο Ψηφιακής Γεωργίας .
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε σήμερα στην Ξάνθη συμμετείχαν οι: Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Διονύσιος Σταμενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάσης Κοντογεώργης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Κατερίνα Οικονόμου, Γ.Γ. Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΔΕ-ΕΠΑ), Λίλιαν Βιλδιρίδη, Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, Δημήτριος Αναγνώπουλος, Γ.Γ. Υποδομών, Πέτρος Βαρελίδης, Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Αναστάσιος Γαϊτάνης, Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας, Κατερίνα Πατσογιάννη, Γ.Γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Γεώργιος Στρατάκος, Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο κλιμάκιο συμμετείχε με παρουσίαση και ο Φώτης Μάρης, Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμονας και ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Φώτης Μάρρης.
Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης καλωσόρισε θερμά τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου και στην ομιλία του μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη πρέπει να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Γι’ αυτό και η παρουσία μας σήμερα μαζί τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Θανάση Κοντογεώργη, της υπουργού Πολιτισμού, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς των γενικών γραμματέων των υπουργείων, έχει ουσιαστικό χαρακτήρα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος