Κομοτηνή: Συναυλία αγάπης και αλληλεγγύης

Array

Συναυλία κλασικής θρησκευτικής μουσικής σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας Θράκης διοργανώνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία το Παράρτημα της Ροδόπης σήμερα στις οκτώ και μισή το βράδυ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κυττάρου Κομοτηνής (πρώην REX).

Εβδομήντα καλλιτέχνες, από Ορχήστρες δύο Ωδείων (Φαέθον Αλεξανδρούπολης και Κόψα Κομοτηνής) ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το έργο του Johann Sebastian Bach: Actus Tragicus BWV106. «Πρόκειται για την «Τραγική Πράξη» του κορυφαίου συνθέτη που την εμπνεύστηκε πριν 300 χρόνια για μια νεκρώσιμη ακολουθία και που, όμως, εκτός από τη λύπη για το νεκρό είναι έντονη και η ελπίδα για την ίδια τη ζωή» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο μαέστρος της Ορχήστρας κ. Αθανάσιος Τρικούπης.Παράλληλα, προσέθεσε ότι βασίζεται σε κείμενο της Αγίας Γραφής. Στάθηκε μάλιστα με ιδιαίτερη ευαισθησία στον αγώνα που δίνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σημειώνοντας πως κάποια στιγμή ο καρκίνος, που απασχόλησε ακόμη και τον Ιπποκράτη, θα νικηθεί και θα θριαμβεύσει η ζωή. Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Παράρτημα της Ροδόπης το οποίο και εξήρε για το έργο του.

Το πρόγραμμα της ξεχωριστής αυτής βραδιάς περιλαμβάνει, όπως εξήγησε ο κος Τρικούπης, οργανικές και φωνητικές συνθέσεις κορυφαίων μουσουργών της δυτικοευρωπαϊκής, όπως των: Bach, Handel, Mozart, Schubert, Schuman. Μεταξύ άλλων θα ερμηνευθεί μια άγνωστη στο ευρύ κοινό μελοποίηση του «Κύριε Ελέησον» από τον Mozart, την οποία συνέθεσε ο μεγαλοφυής συνθέτης σε ηλικία δέκα ετών για τετράφωνη χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων. «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε η ελπίδα δεν πρέπει να χαθεί» τόνισε ο κος Τρικούπης επισημαίνοντας την αξία της αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί και στην Αλεξανδρούπολη, 15 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της Ορχήστρας στην πόλη. Ήταν το μακρινό (με όλα όσα έχουν συμβεί στην ελληνική κοινωνία τα χρόνια της κρίσης) 2002. «Προσπαθούμε να φέρουμε τις δύο πόλεις κοντά και να ανέβουμε όλοι μας μέσω του πολιτισμού» καταλήγει ο εμπνευσμένος μαέστρος.
Φώτο:αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος