Κομοτηνή:Πυκνώνουν οι δράσεις για ΚΥΓΕΩ- Διατροφικής κυριαρχίας

Στην Ελλάδα θα γίνει μετά από δύο χρόνια η επόμενη ευρωπαϊκή συνάντηση για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ), καθώς η προηγούμενη έλαβε χώρα στην Οστράβα της Τσεχίας, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, με συμμετέχοντες από 25 χώρες της ΕΕ.

Πυκνώνουν οι Ευρωπαϊκές συναντήσεις με ράγες την περαιτέρω ανάπτυξη της ΚΥΓΕΩ και την Διατροφική Κυριαρχία και στόχους την ενίσχυση των μικρών Αγροτών που δεν έχουν πρόσβαση στις Αγορές και κυρίως τον έλεγχο της επιλογής της Διατροφής μας!
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Αγρότες μικρής έντασης και κλίμακας, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους. Μας ενδιαφέρουν οι Αγρότες που εφαρμόζουν αγρο-περιβαλλοντικές πρακτικές και επιμένουν να σπέρνουν και να καλλιεργούν τους ντόπιους σπόρους και που τηρείται το δίκαιο εμπόριο και οι εργασιακές συνθήκες που αρμόζουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτούς στηρίζουμε». Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής η Ακτιβίστρια Διαχειριστικής κυριαρχίας και μέλος του Παγκόσμιου κινήματος ΚΥΓΕΩ, Τζένη Γκιουγκή.
Επι πλέον η κ. Γκιουγκή πρόσθεσε πως όλα τα μέλη αυτών των κινημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες εντείνουν τις δράσεις τους, καθώς φοβούνται υφαρπαγή της ΚΥΓΕΩ…-όχι από το ΔΙΑ, όπως έκανε με την Ευρώπη-αλλά από το Κεφάλαιο, «που θέλει τα πάντα στο βωμό του κέρδους».
Όπως εξήγησε η κ. Γκιουγκή παρουσιάζονται στους πολίτες διάφορες εταιρείες και πολυεθνικές που παράγουν μεν προϊόντα μέσω ΚΥΓΕΩ, αλλά έχοντας να εργάζονται παράτυποι μετανάστες, ή με εργαζόμενοι σε εξοντωτικές συνθήκες.
Η Ελληνική αποστολή έλαμψε και γαστρονομικά στην Οστράβα, καθώς παρασκεύασε την Ελληνική σούπα και κατέπληξε τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είπαν τα καλύτερα για την Ελληνική κουζίνα. Η Ελληνική σούπα δεν ήταν άλλη από τον τραχανά!
Η επόμενη συνάντηση για την Διατροφική Κυριαρχία θα γίνει από τις 26-30 Οκτωβρίου στην πόλη Κλουζ της Ρουμανίας. Πρόκειται για ένα μεγάλο φόρουμ στο οποίο θα συμμετέχουν 1.000 άτομα στο οποίο θα δουλέψει σε ομάδες τα εξής αντικείμενα: Παραγωγή –Κατανάλωση Τροφής, Διανομή της τροφής(χωράφι…στομάχι), Συνθήκες εργασιακές ανθρώπων, Πρόσβαση στα κοινά(σπόρους), Προσπάθεια για προστασία κεκτημένων και πίεση για αλλαγή νομοθεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο, προς όφελος των κοινωνιών και του περιβάλλοντος(σ.σ. Μέσα και η ΤΤΙΡ).
Στόχος όλων αυτών των δράσεων και στην Ελλάδα είναι να συσταθεί και να ενδυναμωθεί ένα κίνημα για τον έλεγχο της Διατροφής μας από εμάς τους ίδιους και παράλληλα να ιδρυθεί και να προχωρήσει δυνατά το Ελληνικό Δίκτυο Αγρο-Οικολογίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος