Κομοτηνή:Παγκόσμιες πρωτιές στο Παγκράτιο

Array

Στην οδό Θάσου 4, 150 αθλητές, αγόρια και κορίτσια, από τριών έως 40+ μυούνται στις τεχνικές ενός αθλήματος που έχει μακραίωνη ιστορία πίσω του, με τον ίδιο τρόπο που αθλούνταν ο μυθικός Θησέας. Η αναφορά για το Παγκράτιο που από ό,τι φαίνεται γίνεται «μόδα» στην Κομοτηνή.

Ο Κώστας Ζαφειριάδης είναι προπονητής στον Αθλητικό Όμιλος Κομοτηνής. Στον γυμναστικό αυτό Σύλλογο διδάσκουν Τάε Κβον Ντο, Ενόργανη, Παγκράτιο και Αυτοάμυνα ενηλίκων. Μέχρι τώρα ο Αθλητικός Όμιλος Κομοτηνής έχει να επιδείξει δέκα παγκόσμιους Πρωταθλητές. «Δεν είναι το θέμα αν είσαι καλός για να κάνεις ένα μαχητικό άθλημα, εκείνο που μετράει είναι ο τρόπος που θα το διδαχθείς. Αν είσαι επιθετικός και δημιουργείς άγχος στο παιδί, το παιδί θα βγει επιθετικό» δηλώνει. Παράλληλα σπεύδει να σημειώσει ότι όποιος έχει δυνατότητες με την προπόνηση ανεβαίνει ψηλά. «Θέληση πρέπει να έχει και υπομονή».

Τέσσερις αθλητές του Συλλόγου, μέλη της εθνικής ομάδας του Παγκρατίου Αθλήματος έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παγκρατίου Αθλήματος που πραγματοποιήθηκε στην Έμπολι της Ιταλίας από 11-14 Νοεμβρίου και πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις. Πρόκειται για τους: Παναγιώτα Ουζουνίδου, η οποία πήρε τρία μετάλλια, ένα χρυσό δύο χάλκινα, η Ελευθερία Αντωνακοπούλου, ένα χάλκινο μετάλλιο, ο Στέφανος Πανέρης, ένα αργυρό και ο Κωνσταντίνος Πανέρης, ένα χάλκινο. Στους αγώνες αυτούς συμμετείχαν αθλητές από σαράντα χώρες.

«Οι γονείς είναι η στήριξη των παιδιών. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε» δηλώνει ο κος Ζαφειριάδης ευτυχής για τις διακρίσεις των αθλητών του. «Το Παγκράτιο είναι πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος, έχει επτά κλάδους άθλησης, ξεκίνησε πριν 10.000 χρόνια, από την εποχή του Θησέα. Όλες οι πολεμικές τέχνες πήραν από το Παγκράτιο» εξηγεί γνωρίζοντας καλά την αξία του αθλήματος που με την πάροδο του χρόνου έλκει ολοένα και περισσότερους.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειριάδη τα Μαχητικά Αθλήματα διαμορφώνουν χαρακτήρες, δημιουργούν ανθρώπους χαμηλών τόνων, ήπιους, σκέφτονται πολύ πριν μπουν στην διαδικασία να μαλώσουν ή να ανταποδώσουν κάτι. Δημιουργεί φρόνημα. «Είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων να δημιουργούν φρόνημα, αρκεί να τους το διδάξει κάποιος». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα τμήματα αυτοάμυνας «Μάλλον οφείλεται στην ανασφάλεια. Γενικά η ανασφάλεια αγγίζει όλους» παρατηρεί ο έμπειρος προπονητής.

Όσον αφορά στη συνδρομή που καλούνται να πληρώσουν οι αθλητές; ο κος Ζαφειριάδης την χαρακτηρίζει προσιτή, «κόπηκαν οι επιχορηγήσεις από το κράτος, οπότε αναγκαστικά μπήκε μια μικρή συνδρομή. Το κόστος ανεβαίνει όταν ξεκινούν τα ταξίδια, οι μετακινήσεις για τους αγώνες. Ο Δήμος Κομοτηνής μας στήριξε και τον ευχαριστώ πολύ για να μπορέσουμε να πάμε στην Ιταλία. Ο πρωταθλητισμός κοστίζει, η ουσία όμως είναι ο αθλητισμός. Μας ενδιαφέρει να γυμνάζουμε το σύνολο, μαζικό αθλητισμό θέλουμε να κάνουμε».
Φώτο:Κώστας Ζαφειριάδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος