Κομοτηνή: Liner man… Οι άνθρωποι στα σύρματα

Array

Συντηρήσεις και καινούργια έργα που υλοποιούνται βάσει του προγραμματισμού της ΔΕΔΔΗΕ κρατούν τα συνεργεία (ιδιωτικά ή μη ) έξω, χειμώνα – καλοκαίρι, στην περιοχή της Ροδόπης. Συναντήσαμε τον Χαράλαμπο Βαρελά, τεχνίτης ΣΤ, μέλος ενός ιδιωτικού συνεργείου να τοποθετεί κολόνες με τους συναδέλφους του. «Λόγω του καιρού, βροχές, ζέστες, αλλά και άλλων παραγόντων (παράσιτα, μυρμήγκια, τρυποκάρυδοι) χρειάζονται ανανέωση και αντικατάσταση, πριν την πτώση τους» δηλώνει ο έμπειρος τεχνικός σημειώνοντας πως προηγείται πάντα η διακοπή ρεύματος.

Η καθημερινότητα τους περιλαμβάνει αλλαγές στύλων, τοποθετήσεις νέων συρμάτων για υψηλότερη τάση και εργασίες που εξασφαλίζουν την άρτια λειτουργία του δικτύου. «Πρόκειται για ένα δίκτυο σε πάρα πολύ καλή κατάσταση» δηλώνει ο κος Βαρελάς που έχει τη δυνατότητα να το συγκρίνει με άλλα ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνομιλώντας με τους συναδέλφους του στο εξωτερικό. «Είναι μια δουλειά που εξελίσσεται συνέχεια και οφείλεις να την παρακολουθείς» δηλώνει σημειώνοντας πως το μόνο κακό είναι ότι είναι ένα πάρα πολύ επικίνδυνο επάγγελμα.

«Θέλει πάρα πολύ προσοχή. Έχουμε να κάνουμε με το ρεύμα, με τους κεραυνούς, είμαστε εκτεθειμένοι πάνω στους στύλους. Επίσης δεν γνωρίζουμε τι άλλο μπορεί να συμβεί, ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι πολύ σημαντικός. Μπορεί η κολόνα να είναι σάπια, να είναι ραγισμένη, να έχει υποστεί φθορά που δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας. Η στατική δείχνει πως είναι από τις πιο επικίνδυνες δουλειές στον κόσμο.» δηλώνει ο έμπειρος τεχνικός, μην κρύβοντας, ωστόσο, πως κάθε μέρα εύχεται το ίδιο: Να συνταξιοδοτηθεί κάνοντας αυτή τη δουλειά. «Να ανεβαίνω και να κατεβαίνω μέχρι τα εξήντα στην κολόνα. Έτσι, θέλω να τελειώσω, ως liner man.»
Φώτο:Ο Χαράλαμπος Βαλεράς και το συνεργείο του Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος