Όλα τα ψεκαστικά μηχανήματα, τα οποία είναι χωρητικότητας πάνω από εκατό λίτρα, πρέπει να περάσουν από τεχνικό έλεγχο προκειμένου να κριθεί η καταλληλότητά τους. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη Κέντρου Δια βίου Μάθησης, τον κ. Γιώργο Μπατσολάκη είναι το αντίστοιχο ΚΤΕΟ που περνούν τα αυτοκίνητα και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
«Από το Νοέμβριο του 2016 θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν το ψεκαστικό τους μηχάνημα, αν δεν έχουν περάσει πρώτα από το ΚΤΕΟ» δηλώνει ο κος Μπατσολάκης σημειώνοντας ότι είναι κάτι που δεν θα φανεί κατά τη διενέργεια των ψεκαστικών στα χωράφια, αλλά κατά την υποβολή των δηλώσεων καλλιέργειας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως συνέβη ήδη φέτος με τις βεβαιώσεις ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Μάλιστα κατά την εκπόνηση αυτών των δηλώσεων όλοι οι αγρότες δήλωσαν το ψεκαστικό τους μηχάνημα.
Ήδη έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης των άμεσα ενδιαφερόμενων καλλιεργητών. Με την συμπλήρωση τεσσάρων και άνω αιτήσεων από κάθε οικισμό διενεργούνται κατά τόπους από ειδικά κλιμάκια οι έλεγχοι των ψεκαστικών. Το κόστος που καλούνται να καταβάλουν οι αγρότες είναι 100 ευρώ και η πιστοποίηση θα έχει διάρκεια πέντε χρόνια.
Για να λάβει την έγκριση καταλληλότητας το ψεκαστικό μηχάνημα θα πρέπει να πληροί μια σειρά από κριτήρια, για παράδειγμα: ειδικός προφυλακτήρας στον σταυρό, τα μπεκάκια να έχουν την ίδια πίεση όλα, να λειτουργεί το μανόμετρο κ.α. Όσον αφορά στις αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτών, σύμφωνα με τον κ. Μπατσολάκη, η συχνή υποβολή διαφόρων πιστοποιήσεων, η απόκτηση των οποίων τους επιβαρύνει οικονομικά, προκαλεί δυσαρέσκεια. «Παρόλα αυτά δείχνουν διάθεση να ακολουθήσουν τις αλλαγές, δεν έχουν άλλωστε και άλλη επιλογή».
Φώτο:Γιώργος Μπατσολάκης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος