Κομοτηνή: Σταθάκης – Φάμελλος για εξόρυξη χρυσού

"Αν συνδέεται η δραστηριότητα αυτή με πόσιμους υδροφορείς και με τη διαχείριση υδατικών πόρων πρέπει να το καταθέσετε άμεσα Δήμαρχε στο σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής που είναι τώρα σε εξέλιξη" προέτρεψε ο κ. Σ. Φάμελλος.

«Δεν έχω πάρει τίποτα στο γραφείο. Δεν έχω διαχειριστεί αυτό το θέμα. Το ακούω για 5η , 6η , 100η φορά «Η τοπική κοινωνία…». Το άκουσα και στην προηγούμενη επίσκεψή μου. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εγώ δεν έχω χειρισμό τέτοιου θέματος.» ανέφερε χθες από την Κομοτηνή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας για την εξόρυξη κοιτασμάτων στην περιοχή της Θράκης. Ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία πάνω από 18 χρόνια δεν θα μπορούσε να λείπει από το διάλογο του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.


Τι πρότεινε ο κ.Σ.Φάμελος

Κομοτηνή: Σταθάκης – Φάμελλος για εξόρυξη χρυσούΤο ζήτημα αυτό που απασχολεί την τοπική κοινωνία τα τελευταία 18 χρόνια έθεσαν με επιμονή τόσο η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, δια του κ. Γιώργου Δεμερίδη, που κατέθεσε σχετικό υπόμνημα, όσο και ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελος σημείωσε ότι υπάρχουν δύο δυνατότητες μέσω της ωρίμανσης του θεσμικού πλαισίου: «Πρώτον, αν συνδέεται η δραστηριότητα αυτή με πόσιμους υδροφορείς και με τη διαχείριση υδατικών πόρων πρέπει να το καταθέσετε άμεσα Δήμαρχε στο σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής που είναι τώρα σε εξέλιξη. Δεν μπορούμε να έχουμε σχεδιασμό και προστασία πόσιμου υδροφορέα σε μια περιοχή και ταυτόχρονα να μην το έχουμε περιγράψει και να επιτρέπουμε διάφορες δραστηριότητες. Οι περιοχές που είναι υδροφορείς για πόσιμη χρήση έχουν ειδικό καθεστώς προστασίας. Πρέπει άμεσα να το καταθέσετε στο σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής είτε στη διεύθυνση υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης είτε στη διεύθυνση υδάτων.» προέτρεψε το δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών Γιάννη Σταυρίδη σημειώνοντας πως «Χρειάζεται να εξασφαλίσει η πρότασή σας και την απαραίτητη σύνθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Να ακολουθήσετε και την διαδικασία του Δημοκρατικού Σχεδιασμού. Η πρόσβαση σε καλό πόσιμο νερό είναι βασικός συνταγματικός ευρωπαϊκός κανόνας, θα τον τηρήσουμε και θα τον σεβαστούμε.»


Πώς το σχολίασε ο Δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης

Κομοτηνή: Σταθάκης – Φάμελλος για εξόρυξη χρυσού«Έθεσα το θέμα με επιμονή.» δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης ο κ. Γιάννης Σταυρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνοντας «Από ότι είπε ο κ. Σταθάκης στο Υπουργείο του δεν πήγε το θέμα. Ευχαριστώ τον κ. Φάμελο που απάντησε στο ερώτημα μου, μας έδωσε έναν τρόπο για να το «κλειδώσουμε» πλέον. Ήδη από σήμερα θα ετοιμάσουμε την εισήγηση ότι υδροδοτείται ο δήμος Σαπών από εκεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το «κλειδώσουμε».» Παράλληλα, σημείωσε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση ότι το Εθνικό Πάρκο θα γίνει στην περιοχή της Κίρκης. «Με κάνει πολύ χαρούμενο για μια ακόμη φορά.Λύση για να βγούμε από το τέλμα του χρυσού.» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Φώτο:Γιώργος Δεμερίδης -Σ. Φάμελλος Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος