Κομοτηνή: Ιχθυοκαλλιέργεια μετ’ εμποδίων

Array

Ο Βασίλης Τσιάρας είναι ιχθυολόγος. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται σε λιμνοθάλασσες. Τον τελευταίο καιρό είναι υπεύθυνος για το «Νταλιάνι» της Αρωγής, στη Λιμνοθάλασσα της Ξηρολίμνης στο Φανάρι. Σε μια έκταση 2.500 στρεμμάτων, ανοίγει κάθε άνοιξη τους ιχθυοφραγμούς για να εισέλθουν οι γόνοι, μικρά ψάρια από τη θάλασσα στη λιμνοθάλασσα. «Σκοπός αυτής της «μετανάστευσης» είναι να αξιοποιήσουν τα ψάρια τα τροφικά αποθέματα της λιμνοθάλασσας» εξηγεί ο νεαρός ιχθυολόγος σημειώνοντας ότι τα ψάρια παραμένουν εκεί ως τις αρχές του Φθινοπώρου.

Τσιπούρες, Κεφαλόπουλα, Λαβράκια, Γλώσσες και Γαρίδες

Κομοτηνή: Ιχθυοκαλλιέργεια μετ’ εμποδίωνΜε τα πρώτα κρύα, επειδή η λιμνοθάλασσα είναι ρηχή τα ψάρια θέλουν να μεταναστεύσουν προς τη Θάλασσα. Οι πόρτες κλείνουν και τα ψάρια εγκλωβίζονται. Τα μεγάλα ψάρια αλιεύονται και προωθούνται προς την αγορά. Τσιπούρες, κεφαλόπουλα, λαβράκια, γλώσσες ακόμη και γαρίδες είναι ο πλούτος που χαρίζει η Ξηρολίμνη στον «ιδιοκτήτη» της. «Είναι άγρια ψάρια, δεν θέλουν να φάνε εμπορική τροφή, οπότε είναι πολύ νόστιμα» εξηγεί σημειώνοντας πως προωθείται η παραγωγή του σε εστιατόρια, σε εμπόρους, ακόμη και σε λιανική πώληση.

Αντιμέτωποι με τον παγετό και την αυθαιρεσία των εμπόρων

«Για να φτιάξεις μια δική σου επιχείρηση, θα πρέπει να την αγαπάς. Εγώ ζω εδώ, ειδικά με τον παγετό. Πολλοί έχασαν ψάρια λόγω του παγετού.» δηλώνει σημειώνοντας πως η πολιτεία είναι απούσα, «έκανα τέσσερις μήνες να πάρω αγροτικό ρεύμα! Η πολιτεία δεν είναι κοντά στον παραγωγό κι αυτό δημιουργεί προβλήματα.» Παράλληλα, σπεύδει να προσθέσει πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην χάσει την παραγωγή του. «Αν χάσω παραγωγή, αν καταστραφεί ο γόνος είμαι τρία χρόνια πίσω». Με το άγχος της καθημερινότητας ειδικά την περίοδο του χειμώνα, με την αγάπη για τη δουλειά, με την ομορφιά του τοπίου να τον αποζημιώνει οι σκέψεις για την επιχείρηση συντροφεύουν τον ιχθυοπαραγωγό ο οποίος καλεί τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους καθώς ο ίδιος ως παραγωγός πουλά φθηνά και οι έμποροι θησαυρίζουν. «Στο ανεξέλεγκτο κέρδος των εμπόρων εις βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή θα πρέπει να μπει ένα τέλος» δηλώνει προβληματισμένος κι εκείνος από την αυθαιρεσία των λίγων εις βάρος των πολλών.
Φώτο:Βασίλης Τσιάρας, ιχθυολόγος, Ιχθυοτροφείο στην Ξηρολίμνη Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος