ΕΡΤ Κομοτηνής: Δελτίο ειδήσεων 29-06-2016

Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων

Πρωτογενής Τομέας
Γ. Μπασιαδάκης: Λείπουν τα Δίκτυα Διανομής για τα τοπικά προϊόντα
Την αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας Τοπικών Αποθηκών –Logistics, προκειμένου να βρίσκει σε προσιτές τιμές και όχι αυξημένες, τα τοπικά προϊόντα στην κατεύθυνση της εσωτερικής διακίνησης και κατανάλωσης των προϊόντων ενδοπεριφερειακά, επισήμανε ο Μέτοχος της Ελληνικής Οικο-Αγροτικής, Γιώργος Μπασιαδάκης.
«Ακριβώς επειδή έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από την περιφέρεια ΑΜ-Θ, της Συνέργειας της Περιφέρειας Παραγωγών καταναλωτών στον Αγροδιατροφικό τομέα, είναι καλό να γνωρίζουν κάποιοι πως, οι τοπικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν δίκτυα διανομής και αναγκάζονται να απευθύνονται στα ήδη υπάρχοντα, τα οποία ανεβάζουν όμως τις τιμές και τα τοπικά προϊόντα φτάνουν πιο ακριβά στους καταναλωτές, τα οποία και δεν αγοράζουν τελικά.
Η ίδρυση Δικτύου διανομής ΑΜ-Θ θα πρέπει να απασχολήσει όλους και κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τα Επιμελητήρια, τα οποία γνωρίζουν τον κορμό της Αγοράς. Θα μπορούσε να γίνει μια υποδομή στον Ίασμο, στην Θες/νικη αλλά και στην Αθήνα αργότερα», σημείωσε με νόημα ο κ. Μπασιαδάκης.
Υπενθυμίζεται πως η Ελληνική Οικο-Αγροτική, με έδρα στους Μεταξάδες του Έβρου, είναι μια εταιρεία που δουλεύει με 250 Αγρότες, μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας, η οποία καταψύχει φυλλώδη λαχανικά και που τα προϊόντα της κατευθύνονται στις αγορές της Αθήνας και της Θες/νικης, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εταιρεία, πήρε βραβείο επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της 17ης Εμπορικής Έκθεσης της Αλεξανδρούπολης.

Η Αναπτυξιακή Ροδόπης υποστηρίζει το leader της Ξάνθης

Συνολικά 16 εκατομμύρια ευρώ θα διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης από το πρόγραμμα Leader και το Leader αλιείας του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων. Οπως δήλωσε ο δ/ντης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ροδόπης Στάθης Κεφαλίδης το ποσό αυτό αντιστοιχεί για Ροδόπη και Ξάνθη.
Το προηγούμενο leader για την Ροδόπη ήταν 6 εκατ ευρώ.
Η αναπτυξιακή Ροδόπης είναι έτοιμη να εντάξει και την Ξάνθη στην υλοποίηση των προγραμμάτων leader καθώς εδώ και 5 χρόνια διατηρεί γραφείο και στην Ξάνθη.
Μάλιστα μετά την φετινή ένταξη του όμορου νομού στον προγραμματισμό της, θα προβεί και σε προσλήψεις κι άλλου προσωπικού στο γραφείο της στην Ξάνθη.

Γιορτή καρπών στον Μικρό Διάκοσμο

Την «Γιορτή των καρπών» διοργανώνουν την Παρασκευή 8 Ιουλίου στον πολυχώρο Πολιτισμού Μικρός Διάκοσμος, στην Παραλία Ιμέρου, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Τ.Ο.Ρ.Α. (Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλάζω) και ο ιδρυτής του Μικρού Διάκοσμου, Καραγκιοζοπαίχτης-Σκηνοθέτης, Γιάννης Βουλτσίδης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την συμμετοχή παραγωγών του Νομού Ροδόπης, με στόχο την ανάδειξη προϊόντων της περιοχής και την ενίσχυση της τοπικής καταναλωτικής συνείδησης.
Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 19:00 με τα παιδιά να ζυμώνουν και να ψήνουν ψωμί σε παραδοσιακό φούρνο.
Ακολουθεί στις 21:00 μια παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον Γιάννη Βουλτσίδη με θέμα «Ιερογαμία Στάφυλου μετά Ελαίας». Η βραδιά κλείνει με ρεμπέτικη μουσική και χορό. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.

Κόμματα
Ημερίδες στην Περιφέρεια εν όψει συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ
Την πραγματοποίηση σε κάθε περιφέρεια ημερίδων, εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Οκτωβρίου, όπου θα συγκεκριμενοποιηθούν οι προτεραιότητες και οι δεσμεύσεις για την κατεύθυνση της ανάπτυξης, ανακοίνωσε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου.
« Επίσης το συνέδριο θα πρέπει να είναι ανοικτό στις αναζητήσεις και στους προβληματισμούς των πολιτών για το που πάει η Ευρώπη και υπάρξει μαζί με την κοινωνία συνδιαμόρφωση σχεδίου, για την έξοδο της Χώρας από την επιτροπεία», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτου.
Σχολιάζοντας το νέο Εκλογικό νόμο με την απλή αναλογική και την ισοτιμία της ψήφου, υποστήριξε πως και η κοινωνία θα πρέπει να κάνει στροφή, αλλά και τα κόμματα με μεγαλύτερη σαφήνεια να διατυπώνουν τις θέσεις τους, καθώς από εδώ και πέρα οι κυβερνήσεις δεν θα είναι μονοκομματικές, αλλά συνεργασίας. Να μιλήσουν δημόσια στους πολίτες για τις κατευθύνσεις τους είτε με προοδευτικό πρόσημο, είτε με συντηρητικό και οι πολίτες να αποφασίσουν.
Επικαιροποιώντας τρία βασικά θέματα ανάπτυξης για την ΑΜ-Θ, ο κ. Χαρίτου στάθηκε στον Αγροδιατροφικό και Κτηνοτροφικό Τομέα, Τουρισμό και Συνδυασμένες Μεταφορές, καθώς και στην αξιοποίηση των ενεργειακών αγωγών και ειδικά την σύνδεση για αστική χρήση των 6 πόλεων της περιφέρειας με Φυσικό Αέριο.

Στην Βουλή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ξάνθη
Ερώτηση προς του Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα στον Δήμο Αβδήρων Ξάνθης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιαννακίδης Ευστάθιος Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεΐν Στογιαννίδης Γρηγόριος στην Ξάνθη.

ΠΥ
Φωτιά στο παλιό εργοστάσιο της VENUS
Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στο παλιό εργοστάσιο της καλτσοβιομηχανίας VENUS.Η φωτιά ξεκίνησε σε πτέρυγα που πλέον χρησιμοποιείται ως αποθήκη για τα άχυρα μια και το εργοστάσιο χρησιμοποιείται ως αποθήκη κτηνοτροφικής μονάδας από τους ιδιοκτήτες. Η φωτιά μετά την άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής με τρία οχήματα και αρκετούς άνδρες θετικέ γρήγορα υπό έλεγχο .Η εκτίμηση για το ύψος της καταστροφής δεν έχει ανακοινωθεί .

Yγεία
Προκήρυξη για 56 θέσεις στην καθαριότητα στο Νοσοκομείο της Ξάνθης
Προσαρμόζεται και το Νοσοκομείο Ξάνθης στο πλαίσιο πολίτικης που είχε εξαγγελθεί από την ηγεσία του Υπουργείο Υγείας για κατάργηση εργολάβων φύλαξης σίτισης καθαριότητας και ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Από τη διοίκηση του Νοσοκομείου ανορθώθηκε η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων 56 ατομικών συμβάσεων στον τομέα της καθαριότητας με την διαδικασίες μοριοδότησης.
Για περισσότερες πληροφορίες για την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κοιτάξουν την ιστοσελίδα του Νοσοκομείου Ξάνθης www.hosp-xanthi.gr

Επίσκεψη Κινητής Μονάδας Μαστογράφου στην Ξάνθη
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Κοινωνικό Κέντρο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ» σε συνεργασία με το Δήμο Ξάνθης προσφέρει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη ,που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και οικονομικών προβλημάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο.
Στo πλαίσιο αυτού του προγράμματος η μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης, στις 8 & 9 Ιουλίου 2016.

Εκπαίδευση
Ημερίδα στις Σάππες από το ΣΔΕ το απόγευμα
Ημερίδα ευαισθητοποίησης της Τοπικής Κοινωνίας από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σαππών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7:30 .μ. στην αίθουσα του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Σαππών.
Οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, πρόκειται να παρουσιάσουν τρεις εργασίες σε σχέση με τον πολιτισμό, τα έθιμα της περιοχής, ενώ θα υπάρχει και θεατρικό δρώμενο.
Η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία της απόκτησης του πολυπόθητου απολυτηρίου, από τους μαθητές, από το οποίο προσμένουν να έχουν μια καλύτερη τύχη στην εξεύρεση εργασίας.

Εκκλησία

Μια πλεκτή μικρογραφία της Αγίας Σοφίας στην Κομοτηνή
Η αριστουργηματική πλεκτή μικρογραφία της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης είναι έτοιμη να φιλοξενηθεί στις προθήκες του Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά στην Κομοτηνή!
Η πλεκτή μικρογραφία της Αγίας Σοφίας παρουσιάστηκε επισήμως στο κοινό σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου Κομοτηνής, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.
Η κατασκευή της, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Μουσείου, έγινε στη Ρωσία και διήρκησε 12 μήνες.

Πολιτισμός

Τα ψηλά βουνά στην Κομοτηνή
Με το παιδικό έργο «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου το Σάββατο 2 Ιουλίου στις 21:15 το βράδυ ξεκινά το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.Η επόμενη παράσταση στις 8 Ιουλίου με την κωμωδία: «Γαμπροί για πούλημα» των Θ. Παπαθανασίου – Μ. Ρέππα.

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο “Black Box” στην Ξάνθη
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας των 15 μελών της φωτογραφικής ομάδας του “Black Box” διοργανώνεται μέχρι και την Κυριακή 3 Ιουλίου στη γκαλερί της οδού Αντίκα 12 στην παλιά πόλη. Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΣ.
Η έκθεση θα υποδέχεται το κοινό καθημερινά από τις 19.00 το απόγευμα.

4η Συνάντηση Παιδικών Χορευτικών Τμημάτων
Τα παιδικά χορευτικά τμήματα 9 πολιτιστικών συλλόγων της Ροδόπης θα ανταμώσουν στις Σάπες, στο πλαίσιο της 4ης Συνάντησης Παιδικών Χορευτικών Τμημάτων, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών και του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης και σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες συλλόγους.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Σαπών.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αθλητική ενημέρωση

Έκλεισε Τυνήσιο επιθετικό η Ξάνθη

Με τον Τυνήσιο επιθετικό Χαμζά Γιουνές έχει έλθει σε συμφωνία η Ξάνθη, κλείνοντας έτσι το θέμα του επιθετικού. Ο Γιουνές είναι 30 ετών και πέρσι αγωνίστηκε στη Ρουμανική Κονκόρντια και αποτελεί επιλογή του Ραζβάν Λουτσέσκου. Η μεταγραφή του ύψους 1.86 επιθετικού δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την ομάδα της Ξάνθης, όμως αναμένεται να είναι στην πρώτη προπόνηση της ομάδος.

Ξεκινά την Κυριακή η προετοιμασία της Ξάνθης

Την Κυριακή 3 Ιουλίου επιστρέφουν οι παίκτες της Ξάνθης από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και το πρωί της Δευτέρας θα περάσουν από ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Τρίτη. Η πρώτη προπόνηση της ομάδος θα γίνει την Τρίτη 5 Ιουλίου, ημέρα που θα γίνει και ο αγιασμός, στις 7μμ.
Οι προπονήσεις θα συνεχιστούν έως τις 15 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις της Ξάνθης, ενώ στις 16 Ιουλίου στη Βέροια θα δωθεί το πρώτο φιλικό, με αντίπαλο την τοπική ομάδα. Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου η Ξάνθη θα μεταβεί στο Πράβετς της Βουλγαρίας για το 2ο στάδιο της προετοιμασίας της μέχρι τις 29 Ιουλίου , όπου θα δώσει τρία φιλικά παιχνίδια. Στις 20/7 με την Πίριν, στις 23/7 με την Μοντάνα και στις 28/7 με τον Πλατανιά. Το 3ο μέρος της προετοιμασίας θα συνεχιστεί από την 1η Αυγούστου στις εγκαταστάσεις της Ξανθιώτικης ομάδας, όπου μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος θα δώσει ακόμη τρία φιλικά παιχνίδια. Στις 6/8 θα υποδεχτεί τη Βέροια, στις 10/8 θα μεταβεί στη Λάρισα για να αντιμετωπίσει τη νεοφώτιστη ΑΕΛ και στις 17/8 θα υποδεχτεί τον Ηρακλή, στο τελευταίο φιλικό πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος