Κομοτηνή: Ένα μνημείο για τους ήρωες του Κοσμίου

Ήταν 5 Ιουνίου το 1944 όταν έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο Δημήτριος Αρσενίου και η σύζυγός του Γεωργία, ο Κωνσταντίνος Μιχιούρης, η Μαρία Λύκου και ο 17χρονος γιος της Ιωάννης και ο 17 χρονος Γρηγόρης Δέλτσος εκτελέστηκαν στο σημείο του Αναχώματος όπου είναι το μνημείο σήμερα.

Τους εκτελεσθέντες Κοσμιώτες από τα στρατεύματα της Βουλγαρικής κατοχής το 1944 θα τιμήσουν στις 27 Μαΐου οι κάτοικοι του Κοσμίου κατά την τελετή των εγκαινίων του Νέου Μνημείου Ηρώου. «Επειδή το παλιό κενοτάφιο άρχισε πια ο χρόνος να το φθείρει, συν αποφασίσαμε κάποιοι απόγονοι, να δημιουργήσουμε προς τιμή αυτών των εκτελεσθέντων αυτό το μνημείο. Εκτελούμε ένα ιστορικό χρέος προς αυτούς τους ανθρώπους» δηλώνει ο Δημήτρης Αρσενίου και γυρίζει το χρόνο πίσω.

Ήταν 5 Ιουνίου το 1944 όταν έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο Δημήτριος Αρσενίου και η σύζυγός του Γεωργία, ο Κωνσταντίνος Μιχιούρης, η Μαρία Λύκου και ο 17χρονος γιος της Ιωάννης και ο 17χρονος Γρηγόρης Δέλτσος εκτελέστηκαν στο σημείο του Αναχώματος όπου είναι το μνημείο σήμερα.

«Οι κατηγορίες ήταν προκατασκευασμένες» δηλώνει ο Δημήτριος Αρσενίου που πρωτοστάτησε στην ιστορία της ανακαίνισης του Μνημείου. Συμμετείχαν σ’ αυτές Έλληνες συνεργάτες, ελάστιχοι ευτυχώς, ένας ή δύο. Ο παππούς και η γιαγιά μου κατηγορήθηκαν ως τροφοδότες, ως σύνδεσμοι των ανταρτών με το χωριό. Ο Κωνσταντίνος Μιχιούρης κατηγορήθηκε επειδή ο γιος του ήταν στο αντάρτικο. Η Μαρία Λύκου και ο γιος της για τον ίδιο λόγο, ότι δηλαδή τροφοδοτούσαν τους αντάρτες. Έτσι βρέθηκαν στα μπουντρούμια της Αστυνομίας» δηλώνει κι εξηγεί πως διαβλέποντας οι Βούλγαροι ότι το Μέτωπο καταρρέει εις βάρος τους, θέλησαν να διαφυλάξουν τα νώτα τους. «Εκτέλεσαν κόσμο για να διασφαλίσουν την διαφυγή τους. Κατασκεύασαν κατηγορίες και τους εκτέλεσαν. Προηγήθηκαν ανακρίσεις με ξυλοδαρμό των συλληφθέντων στα μπουντρούμια της τότε αστυνομίας.»

Όσον αφορά στους λόγους εκείνους που τους ώθησαν σ΄αυτή την πρωτοβουλία όπως δηλώνει ο εγγονός των εκτελεσθέντων «Πριν ο χρόνος σβήσει τις μνήμες και πριν ο ιστός της αράχνης καθίσει στα ηρωικά μνημεία αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το ηρώο για να θυμηθούν οι νέοι τι έγινε τότε. Πιστεύω πως η αντίσταση του αγροτικού πληθυσμού δεν υστερεί σε αίγλη και σε ηρωισμό από τα ήδη γνωστά ιστορικά καταγεγραμμένα γεγονότα.»
Φώτο:Δημήτριος Αρσενίου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ