Τον συναντήσαμε έξω από ένα κατάστημα της Κομοτηνής να φιλοτεχνεί ένα ψυγείο αναψυκτικών. «Το συνταιριάζω με το χώρο γύρω» απάντησε και συνέχισε να κρατά στα χέρια του τις μπογιές. Μπορούν τέτοιου είδους «πινελιές» να ομορφύνουν την καθημερινότητα γύρω μας; ρωτήσαμε τον Κομοτηναίο καλλιτέχνη, τον κ. Στάθη Γκεβρέκη για να απαντήσει πως: «Όχι, δεν μπορούν να την ομορφύνουν. Ομορφαίνουν, όμως, την ψυχολογία των ανθρώπων. Αυτό είναι το Design του δρόμου, το «design της ψυχής» θέλει αυτοσυγκέντρωση.»
Σε κάθε γωνιά της Κομοτηνής, σε τοίχους, επιφάνειες, σε χώρους που έχουν εγκαταλειφθεί ή όχι, ο Στάθης Γκεβρέκης έχει αφήσει το αποτύπωμά του. «Το design του δρόμου είναι το ρεύμα της εποχής» λέει και εξηγεί ότι δεν είναι ένα απλό θέμα επικοινωνίας, αλλά design. «Και η εξέλιξη του ανθρώπου είναι καθαρά θέμα σχεδίου» δηλώνει σημειώνοντας κι εκείνος με μια μικρή αμφιβολία «ίσως να είναι το σχεδιαστικό μοντέλο της εξέλιξής μας, μπορεί η επικοινωνία σήμερα να επιτυγχάνεται μέσω του σχεδίου.»
Είναι σίγουρος πια πως μια εικαστική παρέμβαση δεν μπορεί να σου αλλάξει την καθημερινότητα. «Θέλει κι εσύ ο ίδιος να βάλεις τα δικά σου χέρια, τα δικά σου μέσα για να πάρεις αυτό που βλέπεις και να το μετεξελίξεις, να το μεταπλάσεις».
Ζει στην Κομοτηνή σε μια ενδιαφέρουσα, αλλά μικρή πόλη. «Σου δίνονται οι ευκαιρίας που αναζητάς ως καλλιτέχνης;» τον ρωτάμε για να απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη, «όχι δεν δίνονται οι ευκαιρίας που θέλω. Αν, όμως, θέλω, μπορώ να τις αποκτήσω κι ο καθένας μπορεί. Θέλει διασυνδέσεις με άλλου τύπου εγκεφάλους.»
Δημιουργεί ασταμάτητα και την περίοδο του καλοκαιριού, το παρατηρούμε για να τον ακούσουμε να απαντά. «Το καλοκαίρι είναι μια από τις τέσσερις εποχές, το ίδιο όμορφες πρέπει να είναι και οι άλλες τρεις…»
Φώτο:Ο Στάθης Γκεβρέκης σε ώρα δημιουργίας… Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος