Κομοτηνή:Χαμογελούν οι ελαιοπαραγωγοί και περιμένουν

Array

Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην παγκόσμια παραγωγή ελιάς, με περισσότερα από 160 εκατομμύρια δένδρα, ενώ το 80% των ελληνικών δενδροκαλλιεργειών αποτελείται από ελαιόδεντρα. Η φετινή καλλιεργητική χρονιά, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μια καλή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Θράκης.
«Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει την εμφάνισή της καμία ασθένεια. Βέβαια, μέχρι την τελευταία στιγμή θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί» δηλώνει ο έμπειρος παραγωγός, ο κύριος Φεϊμ από την Μάκρη.
Κομοτηνή:Χαμογελούν οι ελαιοπαραγωγοί και περιμένουν«Τα δένδρα φέτος είναι υπερφορτωμένα, όχι απλά φορτωμένα» δηλώνει και εξηγεί ότι δεν προβληματίζεται από την πτώση ορισμένων καρπών. Υπάρχει πάντα μια μικρή ανησυχία μήπως ο Δάκος κάνει την εμφάνισή του και δημιουργήσει πρόβλημα, ωστόσο, ο φόβος αυτός δεν δημιουργεί «σύννεφα» στον ουρανό των ελαιοπαραγωγών.

Η ξηρασία, η παρατεταμένη ανομβρία δεν δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Όσα δένδρα άντεξαν δίνουν καπνό. «Από την περιοχή της Μαρώνειας μέχρι την μισή Μάκρη οι ελιές είναι φορτωμένες. Βέβαια, υπάρχουν και περιοχές που η παραγωγή φαίνεται να είναι περιορισμένη.» δηλώνει σπεύδοντας να προσθέσει «Ό,τι πει ο Θεός, στο τέλος θα φανεί. Αν δεν μπει στο αμπάρι μια παραγωγή, ποτέ δεν ξέρεις». «Η τοπική ποικιλία ελιάς δίνει στον παραγωγό δώδεκα διαφορετικά είδη φαγητού» εξηγεί με καμάρι για την ποικιλία που έχει επιλέξει ο κύριος Φεϊμ σημειώνοντας πως οι άλλες ελιές Χαλκιδικής και Θάσου δίνουν μόνο ένα είδος. Στις 20 με 22 Οκτωβρίου οι πρώτες του ελιές θα πάνε στο ελαιοτριβείο. «Τότε υπολογίζω να βγάλω το πρώτο μου φρέσκο λάδι» δηλώνει μην κρύβοντας την ανυπομονησία του.

400.000 τόνοι ελιάς το χρόνο
Κομοτηνή:Χαμογελούν οι ελαιοπαραγωγοί και περιμένουνΟι συνολικές εκτάσεις στις οποίες καλλιεργούνται ελαιόδεντρα είναι 10 εκατ. στρέμματα, ενώ η μέση ετήσια παραγωγή του ελαιοκάρπου κυμαίνεται στους 400.000 τόνους. Οι κυριότερες περιοχές καλλιέργειας της ελιάς στην Ελλάδα είναι τα νότια και κεντρικά διαμερίσματα της χώρας, καθώς και οι παράκτιες ζώνες και τα νησιά. Στην Πελοπόννησο παράγεται το 65% των ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων, ενώ οι αμέσως επόμενες πιο σημαντικές περιοχές καλλιέργειας είναι η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια της ελιάς επεκτείνεται δυναμικά τόσο σε παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας, όπως η Αχαΐα, η Φθιώτιδα και η Εύβοια, όσο και σε βορειότερες περιοχές της χώρας, όπως η Καβάλα, η Ξάνθη, η Πέλλα, ο Έβρος, η Ροδόπη. Μάλιστα, τόσο ο καρπός, όσο και το λάδι της Θράκης από περιοχές όπως η Μαρώνεια και η Μάκρη, όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, αντιθέτως, κερδίζει βραβεία και διακρίσεις σε όλες τις εκθέσεις.
Φώτο:Ο κύριος Φεϊμ, ο ελαιοπαραγωγός από τη Μάκρη Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος