Κομοτηνή:Απαραίτητη η προστασία φυτικής παραγωγής και κτηνοτροφικών υποδομών

«Το ζήτημα της προστασίας της αγροτικής παραγωγής, του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και τον εγκαταστάσεων – υποδομών που υπάρχουν στην ύπαιθρο είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν χρόνια τώρα τον αγροτικό κόσμο υποστηρίζει ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας θράκης, εκλεγμένος με την «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Τρέλλης.

Χρήστος Τρέλλης, περιφερειακός σύμβουλος ¨Λαϊκής Συσπείρωσης¨

Σύμφωνα με τον κο Τρέλλη το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2011 (σε ό,τι αφορά δηλαδή τα ζητήματα της ασφάλισης της αγροτικής και ζωικής παραγωγής) είναι ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο αντικειμενικά δεν μπορεί να υπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς συνολικότερα, αλλά και ολόκληρου του αγροτικού κόσμου. Παίρνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, κλιματική αλλαγή, έντονα καιρικά φαινόμενα, που παρουσιάζονται κατά περιοχές υπάρχει η δυνατότητα σε ορισμένες καλλιέργειες, όπως είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες, να μπορούν να αναπτυχθούν τα μέτρα προστασίας. «Δυστυχώς όμως», όπως τονίζει ο κος Τρέλλης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, « οι αγρότες δεν έχουν ενημερωθεί γι αυτά τα προγράμματα και τις διαδικασίες που απαιτούνται» . Το έργο αυτό, σύμφωνα με τον Π/Σ έχει ανατεθεί στον ΕΛΓΑ, ο οποίος «δεν μπορεί να το προχωρήσει ολοκληρωμένα αυτό το ζήτημα και ενώ υπάρχουν συγκεκριμένοι πόροι δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί».

«Περιμένουμε επαναπροκήρυξη αυτού του έργου αλλά δυστυχώς αυτό δεν θα αντιμετωπίσει συνολικότερα το ζήτημα που υπάρχει» δηλώνει ο έμπειρος για τα αγροτικά ζητήματα Περιφερειακός Σύμβουλος και σημειώνει πως στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σημειώθηκαν πολύ μεγάλες μαζικές καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις. «Η Ροδόπη με τα 80.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας , η Αλεξανδρούπολη με τις καταστροφές σε κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιώνες, σπίτια , οι καταστροφές στην περιοχή της Καβάλας είναι σοβαρότατο ζήτημα» τονίζει ο κος Τρέλλης και προσθέτει πως αυτή τη στιγμή με βάση τον προϋπολογισμό που έχει ο ΕΛΓΑ είναι καθαρό ότι θα υπάρξουν σοβαρότατες δυσκολίες να υπάρξει ολική αποζημίωση στους παραγωγούς . «Άρα», όπως προσθέτει, « θα πρέπει να βρούμε έκτακτα μέτρα ώστε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ από τον προϋπολογισμό».

Σε ερώτηση αν το Ταμείο Αλληλεγγύης των αγροτών θα μπορούσε να αποτελέσει μια τέτοια λύση στήριξης τους; απάντα πως στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να προχωρήσει η δημιουργία του. «Αυτό που απαιτείται τώρα είναι από τα αποθεματικά που υπάρχουν στον προϋπολογισμό να υπάρξει πολιτική βούληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Κυβέρνησης ώστε να δοθούν συγκεκριμένα κονδύλια και να καταβληθούν στον ΕΛΓΑ τα χρωστούμενα που έχει ο κρατικός προϋπολογισμός». Μιλώντας γι αυτά τα «χρωστούμενα» υποστηρίζει πως εδώ και επτά χρόνια δεν έχει καταβάλει τη δική του προσφορά, τα σαράντα εκατομμύρια που έπρεπε τουλάχιστον να καταβάλει κάθε χρόνο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες για να αποζημιωθούν γρήγορα όλοι οι παραγωγοί στο πραγματικό ύψος των ζημιών που έχουν υπολογιστεί.
Φώτο: Χρήστος Τρέλλης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ