52 επενδυτικά σχέδια στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Array

Περίπου 800 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ που θα δημιουργήσουν περίπου 5.000 θέσεις εργασίας υποβλήθηκαν με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Η πλειοψηφία μάλιστα αυτών των σχεδίων (56%) είναι στη βιομηχανία, τη μεταποίηση και την αγροδιατροφή. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υποβλήθηκαν 52 σχέδια με προϋπολογισμό 172 εκ. Από αυτά, σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Κομοτηνής του Γ.Γ. Στρατηγικών και ιδιωτικών Επενδύσεων, του κ. Λόη Λαμπριανίδη, περίπου το 78% αφορούν τον τομέα της Βιομηχανίας, μεταποίησης και αγροδιατροφής και 17% στον τουρισμό.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
Υ

Υπάρχουν, επίσης, μικρές επενδύσεις, 23% 3 εκ. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα έχουν βγει οι προσωρινοί πίνακες υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων, καθώς αυξήθηκε πάρα πολύ ο αριθμός των αξιολογητών και οι αμοιβές τους. Το 2012 ήταν 75 με αμοιβή 30 ευρώ και σήμερα 230 με αμοιβή 300 ευρώ.

Μόνο το 3.9% του ΑΕΠ της χώρας έχει η Αν.Μ.Θράκη
Όσον αφορά στα επενδυτικά σχέδια των παλαιότερων αναπτυξιακών νόμων ο Γενικός Γραμματέας τόνισε πως με στοχευμένες παρεμβάσεις επιταχύνθηκαν τόσο οι απαραίτητοι έλεγχοι, όσο και οι διαδικασίες πληρωμών τους. «Εκδώσαμε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια οδηγό ελέγχου. » Επίσης, γνωστοποίησε ότι ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα τροπολογία με την οποία θα υπάρξει εφάπαξ πληρωμή όλων των δόσεων, αλλά και ότι δόθηκε παράταση ενός χρόνου στα επενδυτικά σχέδια του Ν. 3908/11. Αναφερόμενος στις τεράστιες ανισότητες που καταγράφονται στην χώρα ο κύριος Λαμπριανίδης τόνισε ότι η Αττική έχει το 48% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η Ανατολική Μακεδονία Θράκη το 3,9%. «Οι Περιφέρειες δεν λειτουργούν ως ολοκληρωμένα παραγωγικά συστήματα. Συγκεκριμένα, εάν υπάρξει αύξηση κατά 100 ευρώ της κατανάλωσης ή των επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα ή των δημοσίων έργων σε μια Περιφέρεια τότε 20 ευρώ μόνον μένουν στη συγκεκριμένη Περιφέρεια.” τόνισε για να καταλήξει λέγοντας πως “50 ευρώ, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της προκαλούμενης αύξησης το απορροφά η Αθήνα. Δηλαδή, τα παραγωγικά συστήματα των Περιφερειών είναι «Διάτρητα».»
Φώτο:Ο κος Λ. Λαμπριανίδης σε πάνελ του Περιφερειακού Συνεδρίου Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος