Κομοτηνή: Ζητούν από τον Δήμο την τοποθέτηση προβολέων και καμερών στο δημοτικό Κοιμητήριο για την αποτροπή βανδαλισμών και κλοπών

Την τοποθέτηση προβολέων και καμερών εντός του δημοτικού κοιμητηρίου Κομοτηνής, ζητούν από τη δημοτική αρχή, περισσότεροι από εκατό πολίτες, καθώς όπως αναφέρουν, σχεδόν καθημερινά σημειώνονται κλοπές και βανδαλισμοί τάφων.

Συγκεκριμένα, με επιστολή τους, η οποία συνοδεύεται από τις υπογραφές τους, από τον Σεπτέμβριο του 2024, προς τον Δήμο, αιτούνται: «Α) Περισσότερο φωτισμό με ηλιακούς ή ηλεκτρικούς προβολείς, Β) Ασύρματες κάμερες ασφαλείας, βιντεο-επιτήρηση που να εποπτεύει τις εισόδους, τους διαδρόμους, και περιμετρικά το κοιμητήριο, Γ) Στην εσχάτη ας σηκωθεί περιμετρικά αρκετά ψηλό τοιχίο». Υποστηρίζουν πως «χωρίς βιντεοσκόπηση ή φύλαξη με κάποιον άλλον τρόπο, ο επιπλέον μόνο φωτισμός δεν θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του φαινομένου των κλοπών», και σημειώνουν πως «ο χώρος, πέρα από την περίφραξη που εύκολα μπορεί να παραβιάσει κανείς, είναι παντελώς αφύλαχτος και ανασφαλής για τους επισκέπτες».

Μάλιστα επικαλούνται σχετική νομοθεσία (Ν. 3.917/2011) σύμφωνα με την οποία αφενός οι παραβάτες παραβιάζουν τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα 201 περί «περιύβρισης νεκρού» και 372 περί «κλοπής», και αφετέρου «η βιντεο-επιτήρηση σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται μεταξύ άλλων και για την αποτροπή εγκλημάτων κατά τη ιδιοκτησίας […] η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες: Α) Αναγκαιότητα: θα πρέπει να μην υπάρχει λιγότερο παρεμβατικός τρόπος επιτήρησης, π.χ σεκιούριτι, Β) Αναλογικότητα: θα πρέπει οι κάμερες να επιτηρούν με τρόπο όσο το δυνατόν λιγότερο παρεμβατικό π.χ. στην είσοδο και περιμετρικά, ώστε να υπάρχει εικόνα του ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, αλλά να μπορούν οι άνθρωποι να θρηνούν χωρίς να παραβιάζεται η ιδιωτικότητά τους, Γ) Διαφάνεια: θα πρέπει να υπάρχει σε εμφανές σημείο στις εισόδους πινακίδα που να ενημερώνει για τη βιντεο-επιτήρηση και να είναι ορατή πριν κάποιος μπει στον χώρο».

Όσον αφορά ειδικότερα τα ζητήματα προσωπικών δεδομένων που ανακύπτουν εν όψει πιθανής εγκατάστασης καταγραφικού συστήματος, επικαλούνται τις περιπτώσεις άλλων Δήμων που «έχουν τοποθετήσει κάμερες στα νεκροταφεία  τους» και ως εκ τούτου προσθέτουν πως «ευλόγως εγείρεται το ερώτημα, γιατί αυτοί και όχι και εμείς;».

Η επικοινωνία τους με τη δημοτική αρχή, τόσο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όσο και με δια ζώσης συναντήσεις με τον δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη και τον αντιδήμαρχο διοίκησης & καθημερινότητας Δημήτρη Πολιτειάδη, έχει μέχρι στιγμής αποφέρει την τοποθέτηση τεσσάρων προβολέων, σε ένα όμως μόνο τετράγωνο, κάτι που δεν ικανοποιεί την ομάδα των διαμαρτυρόμενων πολιτών οι οποίοι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος