Κομοτηνή: “Υπουργός Νύχτας”

Array

Ένας μοναχικός τυχοδιώκτης-χαρτοπαίκτης αναρριχάται σε μια κοινωνία διαλυμένων θεσμών, προσωπείων, συμβατικότητας, κλισέ αντιλήψεων και ψεύδους. Γίνεται καταρχήν καθωσπρέπει επαγγελματίας, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, και με αυτή τη βιτρίνα μπλέκει στον βαθύ υπόκοσμο. Αναλαμβάνει αρχηγός συμμορίας που ελέγχει όλες σχεδόν τις νυχτερινές, σκοτεινές συναλλαγές -τράφικινγκ, ναρκωτικά, τοκογλυφία, πορνεία, αρχαιοκαπηλία- και παίρνει τον τίτλο “υπουργός νύχτας”. Αποκεί διεισδύει στη μολυσμένη πολιτική τάξη και ανελίσσεται ραγδαία, γίνεται ένα από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Υπουργός Νύχτας» παρουσιάστηκε χθες, Κυριακή στην Κομοτηνή σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης», το βιβλιοπωλείο «Plus Βιβλία Καφετζή» και οι «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ» στο ΟΧΤΩ. Για το βιβλίο παρουσία του συγγραφέα μίλησαν οι: Γιώργος Πεταλωτής, δικηγόρος, π.Υπουργός, Εμρέ Αχμέτ, δικηγόρος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Νατάσσα Βαφειάδου, εκδότρια της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης».

Ένα μυθιστόρημα με έναν πρωταγωνιστή που με την τριπλή παράλληλη πορεία του, ως καθωσπρέπει επαγγελματία, μαφιόζου και πολιτικού, φωταγωγεί ειρωνικά, σαρκαστικά τον σαθρό περίγυρο, την ανατροπή των ιεραρχιών, την έλλειψη αντίστασης από την κοινωνία και τους θεσμούς, την κατάρρευση των ιδεολογιών, τη γενικευμένη παραφροσύνη, την αρπαγή και τον κυνισμό. Εμφανίζεται ως σωτήρας, αυτός που απεχθάνεται κάθε σωτηρία. Μόνο ένας δύσκολος, τυφλός έρωτας για μια αγγελική πόρνη έρχεται να εκτρέψει τη μοιραία διαδρομή του. «Αλλά για πόσο, σε αυτή την πορεία όπου το τραγικό εναλλάσσεται με το κωμικό, ο θάνατος γίνεται γλέντι και η εξουσία έρμαιο;» αναρωτιέται ο συγγραφέας παρουσιάζοντας μαεστρικά τον
σκοτεινό τραγέλαφο ενός κόσμου που θα μπορούσε να είναι και ο δικός μας.

«Το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ” ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΥΧΤΑΣ” ο κεντρικός ήρωας περνάει από την εξωκοινοβουλετική Αριστερά της Ιταλίας, γίνεται αρχιτέκτονας, κληρονομεί το Γραφείο Τελετών του πατέρα του, γίνεται μαφιόζος της νύχτας και στα απρόσμενα Υπουργός. Και πάντα τζογαδόρος. Θάνατος, άρα και ζωή, νύχτα, πολιτική. Κυρίαρχο στοιχείο η τυχαιότητα» ανέφερε ο πρώην Υπουργός Γιώργος Πεταλωτής. Παράλληλα, σημείωσε «Ιντριγκαδόρικος τίτλος βιβλίου, αλλά και του ήρωα, εκπληκτικές φιγούρες, διαπεραστική ανίχνευση της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας, με τις ευθύνες τους. Μιλήσαμε για την μετα-πολιτική, την εξουσία, την δημοσιογραφία,τη συγγραφή και κυρίως για το μέλλον.
Αποδείξαμε εις εαυτούς και αλλήλους πόσο πολιτική, πόσες αλήθειες μπορεί να κρύβονται μέσα σε ένα καλό μυθιστόρημα , που όπως και ο τρόπος που παρουσιάστηκε – χωρίς φαραωνισμούς και πομπώδη μυθεύματα – μπορεί να μας οδηγήσει στο αύριο.»

Ιδιαίτερη η αναφορά του συγγραφέα στην σάτιρα, καθώς την χαρακτήρισε αντίδοτο σε κάθε είδους φανατισμό. Είναι κάτι πολύ βαθύτερο, όπως είπε, του επιφανειακά κωμικού, αφού καταδεικνύει την ψευδή τάξη και την τραγωδία μας ανάστροφα, αλλά με απροσδόκητα, ευάρεστα μέσα, που αφήνουν όμως ως επίγευση τη χαρμολύπη, τη στυφή πίκρα, στοχεύοντας στη χαμογελαστή, πλην οδυνηρά βαθύτερη αυτοσυνείδηση.

Φώτο: Στιγμιότυπο από το πάνελ της χθεσινής εκδήλωσης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος