Κομοτηνή: Τραπεζάκια έξω και υπομονή στην μετά Covid εποχή

«Επιστρέψαμε «άδειοι». Μόνο με την ελπίδα που έδινε το γεγονός ότι μπορούμε ξανά να δουλέψουμε.» δηλώνει η κα Ξένια Αναστασιάδη. Την συναντήσαμε έξω από το μικρό καφενείο που λειτουργεί στην Κομοτηνή. Το ξεκίνημα της επαναλειτουργίας δεν ήταν ό,τι καλύτερο από την πλευρά των καιρικών συνθηκών. « Όχι, δεν μας βοήθησε ο καιρός» παραδέχεται και σημειώνει « Ο κόσμος πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ φοβισμένος. Δεν υπάρχει και ρευστότητα. Πώς κάποιος που έμεινε τρεις μήνες άνεργος να έχει χρήματα για να βγει έξω; Ξεκινάμε από εκεί.»

Κομοτηνή: Τραπεζάκια έξω και υπομονή στην μετά Covid εποχή
Η κα Ξένια Αναστασιάδη θα βγάλει τα τρία επιπλέον τραπεζάκια μαζί με τις καρέκλες τις ώρες που ο γείτονας της θα είναι κλειστός

Αυτές τις πρώτες μέρες της επαναλειτουργίας «παιδεύεται» κι εκείνη, όπως και οι συνάδελφοί της με τα τραπεζοκαθίσματα που μπορεί να βγάλει στον εξωτερικό της χώρο. «Ο δήμος παραχωρεί εξωτερικό χώρο στα καταστήματα χωρίς να είναι αναγκασμένος να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κάτι. Βέβαια και εδώ υπάρχει το αρνητικό της χρονοβόρας διαδικασίας που ακολουθείται. Καταθέσαμε τα χαρτιά μας ήδη, απαιτείται σχέδιο από μηχανικό για το πού ακριβώς θα τοποθετήσεις τα επιπλέον τραπεζάκια. Από τη δημαρχεία τα έγγραφα πάνε στην αστυνομία και εκείνη θα κάνει τον έλεγχο στο κατάστημα για να πάρεις επιπλέον χώρο. Έχω τρία τετραγωνικά, μπορώ να πάρω άλλα τρία και να ναι καλά ο γείτονας μου, φοροτεχνικός στο επάγγελμα, που επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χώρο του, μπροστά από το γραφείο του, τις ώρες που εκείνος θα είναι κλειστός» σημειώνει και δείχνει το χώρο όπου τα τραπεζο-καθίσματα θα τοποθετηθούν.

Έτσι, η κα Ξένια Αναστασιάδη θα βγάλει τα τρία επιπλέον τραπεζάκια μαζί με τις καρέκλες τις ώρες που ο γείτονας της θα είναι κλειστός, δηλαδή, μετά τις τρεις το απόγευμα. «Αυτά που έχω είναι πληρωμένα από τις αρχές του χρόνου. Όλη αυτή φασαρία και αυτή η καθυστέρηση γίνεται για δύο – τρια τραπεζάκια. Για να τα τοποθετήσεις θα πρέπει να περιμένεις δύο εβδομάδες.» δηλώνει προσθέτοντας πως τις ημέρες του lockdown η σκέψη της επαναλειτουργίας έδινε στην ίδια και στους συνεργάτες της κουράγιο. «Θέλαμε να ανοίξουμε, να δουλέψουμε, να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας γιατί όλα «έτρεχαν»: ασφαλιστικές εισφορές, ΙΚΑ, ΔΕΥΑΚ, ηλεκτρικό ρεύμα. Περιμέναμε να ανοίξουμε, αυτό τίποτα άλλο.»

Κομοτηνή: Τραπεζάκια έξω και υπομονή στην μετά Covid εποχή
Cafe της Κομοτηνής…

Σύμφωνα με την κα Αναστασιάδη είναι δύσκολο να ενισχυθεί το εισόδημα την περίοδο του καλοκαιριού. Αντιθέτως, σκοπός της είναι να σβήσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν εδώ και 72 μέρες που η επιχείρησή της ήταν κλειστή. «Περιμένουμε να δουλέψουμε. Τουλάχιστον να μην χρωστάμε. Δεν ξέρω πώς λειτουργούν οι άλλοι. Εγώ είμαι της άποψης ότι καλύτερα να πηγαίνω στο σπίτι χωρίς να βγάλω μεροκάματο, αλλά να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου. Βέβαια κι αυτό δεν μπορεί να τραβήξει σε μάκρος. Οι λογαριασμοί του σπιτιού έχουν μαζευτεί, αλλά δώσαμε προτεραιότητα στο μαγαζί γιατί χωρίς αυτό δεν γίνεται. Αν μπορούσαν να μας βοηθήσουν να μην υπάρχει αυτή η γραφειοκρατία, για να μπορεί να δουλέψει ο επαγγελματίας θα ήταν καλύτερα. Εμείς θέλουμε να δουλέψουμε, δεν θέλουμε παρανομία.»
Όσον αφορά στο μήνυμα που στέλνει στους συναδέλφους της; «Υπομονή» λέει προσθέτοντας « Να πηγαίνουμε βάσει Νόμου παίρνοντας και λίγο «αέρα» από το Κράτος για να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Δεν έχουμε άλλο εισόδημα, αυτή η δουλειά είναι ό,τι έχουμε. Θα περάσει κι αυτό και θα πάμε καλά. Χωρίς αισιοδοξία ο άνθρωπος δεν ζει.»
Φώτο: Ξένια Αναστασιάδη, ιδιοκτήτρια καφενείου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος