Κομοτηνή: Οι τολμηροί συκοπαραγωγοί της Ροδόπης

Array

Ο Χασάν Ερχάν από τα Θάμνα της Ροδόπης παράγει και πουλά σύκα. Είναι ο πρώτος αγρότης στη Ροδόπη που ασχολήθηκε με την παραγωγή των σύκων.

Η αρχή έγινε το 2005 κι έκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι με τον ίδιο να δηλώνει σοφότερος. «Είναι καλή καλλιέργεια, όμως, επειδή ακριβώς είναι ευπαθές προϊόν χρειάζεται να υπάρξει παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων για να πωλείται σε δημοτικές αγορές μεγάλων πόλεων και να εξάγεται. Όταν όλοι κι όλοι οι καλλιεργητές είναι δύο άτομα, όπως τώρα, τότε το πρόβλημα της διάθεσης του προϊόντος είναι μεγάλο » δηλώνει μιλώντας με αγάπη, όμως, γι αυτό που κάνει.

Μέρα παρά μέρα πρέπει να βρίσκεται στο χωράφι και να συλλέγει την παραγωγή του. Ωστόσο, πέρα από τον κόπο, εκείνος μένει στα θετικά, όπως το γεγονός ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερα ραντίσματα και δεν έχει υψηλό κόστος καλλιέργειας. «Απαιτείται, όμως, να παράγεται μεγάλη ποσότητα για να γίνεται εξαγωγή, όπως συμβαίνει με το κεράσι».

Ο Χασάν Ερχάν και ο Γιάννης Γκογκώτσης είναι οι μοναδικοί παραγωγοί που έχουν τολμήσει αυτό το βήμα. «Αν τα περιποιηθείς όπως πρέπει τα δένδρα και πάει καλά η χρονιά το στρέμμα μπορεί να σου δώσει κέρδος από 1000 έως 1500 ευρώ.» Η παραγωγή από τις δικές του εκατό ρίζες διοχετεύεται όλη στη Ροδόπη με τον ίδιο να αναλαμβάνει και τον ρόλο του μικροπωλητή. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στις μέρες της φύτευσης των ριζών, σημειώνει πως το κάθε δένδρο του κόστισε τέσσερα ευρώ. «Για τα πενήντα δένδρα στο στρέμμα, δόθηκαν διακόσια ευρώ. Συνολικά με τα σταγονίδια που βάζουμε για πότισμα, κοστίζει 350-400 ευρώ το στρέμμα». Κόστος που θα αρχίσεις να αποσβένεις από την 3η χρονιά και μετά.

«Ένα δένδρο έχει 30-40 χρόνια, κι αυτό είναι καλό » δηλώνει ο Ροδοπίτης παραγωγός που ικανοποιείται από την φετινή ξηρασία, καθώς τα σύκα δεν αντέχουν στη βροχή. «Το αρνητικό αυτού του φρούτου είναι ότι δεν αντέχει ούτε στο δένδρο πολύ, ούτε στο τελάρο, πρέπει να καταναλωθεί πολύ γρήγορα.» εξηγεί αποκαλύπτοντας ότι στην αγορά πουλά είκοσι με τριάντα κιλά την ημέρα κι όπως λέει, αν υπήρχε μαζική παραγωγή, τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Ωστόσο, για το σύκο δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι τολμηροί στη Ροδόπη.
Φώτο:Ο κος Χασάν Ερχάν Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος