Κομοτηνή: Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν

«Ο αριθμός των νεφροπαθών παρουσιάζει αύξηση, αλλά σε κατάσταση ελεγχόμενη χωρίς να παρουσιάζεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Κωνσταντίνος Μαυροματίδης, διευθυντής στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο».

Κομοτηνή:  Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν
Ο κος Κ. Μαυροματίδης

Σύμφωνα με τον έμπειρο γιατρό  προσπαθούν να ρυθμίσουν τα προβλήματά των ασθενών, όσο γίνεται πιο καλά, χωρίς να λείπουν και ζητήματα στη λειτουργία του χώρου, όμως, όπως χαρακτηριστικά λέει, «δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν το λύνουμε». Με τον αριθμό των νεφροπαθών να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα κι αυτό γιατί ακόμη κι όταν σημειώνεται αύξηση σε ένα βαθμό, λόγω των θανάτων, που είναι περίπου 20%, «εξισορροπείται» στα προτεραία επίπεδα.

Διαβητικοί και υπερτασικοί που δεν ρυθμίζονται υποψήφιοι νεφροπαθείς
«Μπορεί κανείς να προλάβει το κακό;» ρωτήσαμε τον κο Μαυροματίδη για να τον ακούσουμε να απαντά θετικά πως « Ναι» προσθέτοντας «αντιμετωπίζοντας παράγοντες, όπως: ο διαβήτης, που αν δεν τον ρυθμίσει καλά ο ασθενής  η πιθανότητα να φτάσει στο τελικό στάδιο είναι μεγάλη και οι διαβητικοί είναι το 3 με 5% του Ελληνικού λαού. Άρα, αν αυτοί προσέχουν, μπορεί να μην φτάσουν να γίνουν νεφροπαθείς. Η δεύτερη μεγάλη ομάδα είναι οι υπερτασικοί , ρυθμίζεται σε ένα ποσοστό 30%, άρα αν ρυθμιζόταν καλά κι αυτοί δεν θα έφταναν στο τελικό στάδιο. Αυτές οι δύο ομάδες είναι σημαντικό να ρυθμίζονται και να βοηθιούνται και να μην καταλήγουν στην ανεπάρκεια ενός οργάνου που ταλαιπωρεί.»

Ζητούμενο η δωρεά οργάνων
Όσον αφορά στη δωρεά οργάνου ο κος Μαυροματίδης υποστηρίζει « είναι σημαντική υπόθεση αλλά σαν να λαός δεν έχουμε την ωριμότητα να την υλοποιήσουμε μαζικά καθώς σκεφτόμαστε διάφορα. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να φτάσουμε σε επίπεδο κάποιων χωρών όπως: η Αυστραλία,η Σουηδία για να κάνουμε μια και δύο μεταμοσχεύσεις γιατί λειτουργούμε και λίγο ανάποδα, μακάρι να το καταφέρουμε ή μακάρι να υλοποιηθεί με Νόμο που θα λέει δίνουν το νεφρό τους όλοι όσοι δεν πηγαίνουν στην Περιφέρεια να δηλώσουν ότι δεν το δίνουν. Χωρίς να έχουν οι συγγενείς το δικαίωμα να παρεμβαίνουν». Υποστηρίζει πως αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα λυθεί το θέμα. «Δυστυχώς, όμως, είμαστε λαός μεσογειακός και έχουμε «θεματάκια» τα οποία δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε το σωστό. Η Ισπανία το έχει ορίσει υποχρεωτικά » καταλήγει εμφανώς μη ικανοποιημένος από τα βήματα που κάνει η χώρα μας στη δωρεά οργάνων.
Φώτο:Ο κος Κ. Μαυροματίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος